Sunt Siri. Sunt o pradă.

Sunt Siri. Sunt o pradă.

Mi-ar plăcea să locuiesc timp de câteva zile în mintea unui psihoterapeut. Să văd care sunt fricile și obsesiile omului care intră poftit în mintea altuia și scotocește nestingherit, pentru a contribui la eliberarea de traume și gânduri negative. Uneori reușește, alteori încurcă și mai tare ițele.

Nu știu dacă ar fi o experiență plăcută, dacă ar fi să mă iau după thrillerul Ar fi putut fi paradisul s-ar putea să plec din mintea psihoterapeutului cu niște frici și obsesii în plus.

Ce are special această carte? Este scrisă „la distanță“ de două surori. Camilla Grebe este antreprenor şi a lucrat ca director executiv în presă. Locuieşte la Stockholm, iar Åsa Träff este psiholog specializat în terapia cognitiv-comportamentală; are un cabinet particular şi locuieşte în Älvsjo, Suedia.

Siri Bergman este psihoterapeuta atipică, deci foarte potrivită pentru rolul principal dintr-un roman care-ți dă fiori când începe să se lase întunericul. Siri se teme de întuneric, așadar este unul dintre clienții favoriți ai companiei de electricitate dintr-un orășel aflat la malul mării, nu departe de Stockholm. Noaptea casa ei este luminată precum o sală de bal în plin sezon estival.

Siri nu-și poate controla fricile – nu știe dacă i se trage din copilărie, când sora ei mai mare a închis-o în dulap pentru că a aplicat o neinspirată mască de ciocolată păpușii ei favorite. Nu știe dacă i se trage din familie – despre care nu vorbește prea des ori prea mult. Nu știe dacă sursa e iubirea ei pierdută – căci Siri și-a pierdut soțul recent și nu îi e clar dacă el, ortopedul de succes și scufundătorul pasionat, s-a sinucis ori a avut un atac de panică în adâncuri și a murit înecat.

Siri nu știe multe despre viața ei, dar se teme să o privească de aproape, se teme de adevărurile pe care le-ar putea descoperi.

Ce știe Siri cu siguranță? Că îi place să fie psihoterapeut, că eșecul unui pacient devine eșecul ei personal – asta nu e chiar bine, va descoperi în curând. Lui Siri îi mai place să bea vin. Pentru relaxare, pentru îndepărtarea fricilor, pentru amorțire, pentru uitare. Are 34 de ani, e văduvă, singură, alcoolică și pe cale de a deveni prada perfectă pentru un eventual client la psihoterapie.

Universul ei profesional este format dintr-o fostă toxicomană care se automutilează, o angajată de multinațională obsedată de perfecțiune, un domn spilcuit cu o minte îngrozitor de murdară, doi colegii care adună, fiecare, perversiunile pacienților, și o secretară de a cărei bună credință își dă seama prea târziu.

Când încep să-i dispară pacienții, secretara să îi fie aproape ucisă pe stradă de un șofer care dispare, când primește poza ei cu mesajul „Te văd“, când nu mai știe dacă asociații ei la cabinet mai sunt prietenii ei sau dușmanii care vor s-o elimine, Siri devine un animal hăituit. Cercul suspecților este variabil, cunoscuții intră și ies în funcție de acțiunile celui care o vrea moartă.  Cine este el? Un om care îi aruncă lui Siri vina pierderii celei mai iubite ființe, bărbatul care nu a putut suporta emoțional o pierdere importantă și s-a transformat într-un geniu al răului, într-o mașină de ucis. Finalul…lasă loc unor noi speculații.

Back to top