Adelin Petrișor este unul dintre puținii jurnaliști din lume care au avut acces în cel mai restrictiv stat, Coreea de Nord. După albumul de călătorie lansat recent – Coreea de Nord, un lagăr cât o țară, revine cu o carte, Țara cu un singur gras, care pune în vorbe imaginile surprinse de camera de filmat și de aparatul de fotografiat în timpul acelei vizite memorabile.
E greu să îl separi pe Adelin Petrișor-reporterul TV din zone de conflict de Adelin Petrișor-scriitorul care îți povestește cu umor diverse scene sau îți explică detalii istorice pe care nu le găsești în nici un volum dedicat. Din fiecare pagină iese o imagine puternică, iar în fiecare scenă povestită vezi amănuntele pe care ochiul lui exersat le descoperă.
Călătoria în Coreea de Nord pare un soi de vizită în purgatoriu pentru Petrișor și colegul său cameraman. O întoarcere dureroasă și amară într-un trecut pe care l-am părăsit cu 23 de ani în urmă. Magazine goale, hoteluri cu camere înțesate de microfoane, restaurante cu mâncăruri incerte, interdicții de a fotografia și filma mai oriunde, localnici sperioși și temători la orice abordare, un ghid rigid și conformist (dar băiat bun, în felul lui), un regim scorțos în care liderul suprem e preamărit absurd, chiar dacă face gafe ori arată cât un detașament de coreeni puși unul peste altul.
Kim Jong Un, al treilea și actualul lider absolut al țării, duce mai departe doctrina juche („prin noi înșine“), inventată de Kim Ir Sen. Adică are grijă să nu scape nici un strop de putere, să nu risipească nici o resursă ca să le fie mai bine coreenilor, dar să arunce cu grandomanie bani pe rachete și alte jucării.
Cu toată atmosfera cenușie și sordidă a Coreei de Nord, cartea te face să-ți dorești să mergi acolo măcar o dată, dacă se poate invizibil. Tare m-aș plimba cu metroul teleguță și cu restaurantul rotitor, aș hoinări pe bulevardele aproape pustii…
***
Și pentru că de curând am lansat scriitorilor români încă o provocare, aceea de a dezvălui cititorilor, prin intermediul BookMag și elefant.ro, care sunt cărțile lor preferate, iată ce am obținut de la Adelin Petrișor:
„Cărțile pe care eu le citesc au legătură cu meseria mea, sunt destul de nișate și nu știu câți sunt cei care și-ar rupe din puținul timp liber pentru a le răsfoi. Din nefericire, de câțiva ani buni nu mai am timp să citesc ficțiune. Cele mai multe dintre cărțile de pe noptiera mea au legătură cu diversele războaie, grupări teroriste și servicii secrete“.
Iar lista lui Adelin Petrișor include: Sebastian Junger – Război; Mark Owen și Kevin Maurer – No Easy Day; Jean Sasson, Najwa bin Laden și Omar bin Laden – Viața alături de bin Laden; Jean-Charles Brisard – Zarqawi, noua față a Al Qaida; Rusty Bradley, Kevin Maurer – Leii din Kandahar.