Adolescenţii şi cititorii tineri s-au săturat de romanele cu vampiri şi trec la nivelul următor: thrillerele distopice. Adică romane în care realitatea este distorsionată în sens negativ, regulile sociale sunt răsturnate, regimurile politice sunt aberante, iar oamenii – personajele au comportamente anormale. Printre primele creații distopice se numără Mașina timpului a lui H.G. Wells, celebra 1984 a lui Orwell și Noi de E. Zamiatin.
Noi vă recomandăm, alături de grupul Corint, la Gaudeamus, distopia Divergent, de Veronica Roth, un pasionant thriller din care nu lipsesc decizii majore, trădări sfîşietoare, consecinţe uimitoare şi o neaşteptată poveste de dragoste.
Într-un Chicago distopic, oraşul în care trăieşte Beatrice Prior, societatea este împărţită în cinci facţiuni, fiecare dintre ele cultivând o anumită virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegaţia (cei altruişti), Neînfricarea (cei curajoşi), Prietenia (cei paşnici) şi Erudiţia (cei inteligenţi). În fiecare an, într-o zi anume, tinerii în vârstă de şaisprezece ani trebuie să-şi aleagă facţiunea căreia îi vor fi devotaţi pentru tot restul vieţii. În ceea ce o priveşte pe Beatrice, ea trebuie să hotărască dacă rămâne alături de părinţii ei sau alege facţiunea care consideră că i se potriveşte cel mai bine. În cele din urmă, alegerea pe care o face va surprinde pe toată lumea, inclusiv pe ea însăşi.