Trei destine a trei personaje feminine au fost dezvaluite

Trei femei, trei romaneJoi seară avut loc la librăria Cărturești evenimentul de lansare a celor trei cărți apărute la Humanitas Fiction în colecția Raftul Denisei: Cazul Jane Eyre de Jasper Fforde, Femeia din amiază de Julia Franck, și Tânăra în comă de Coupland Douglas. Toate cele trei romane au în centru un personaj feminin care determină acțiunea cărții.

Prima carte, Cazul Jane Eyre, este primul roman dintr-o serie apărută în Marea Britanie, America și în Europa. În acest roman acțiunea se petrece în Anglia anului 1985 în care lumea are o singură pasiune – cititul. Cartea reflectă realitatea din cuvinte și nu realitatea fizică, cuvântul este puternic pus în valoare pentru că transformă realitatea. Next Thrusday este un personaj-cheie, acțiunea petrecându-se în jurul paradoxului temporar care devine un paradox literar.


A doua carte, Femeia din amiază este un roman premiat cu Deutscher Buchpreis, roman istoric, o cronică de familie, extrem de bine scris, despre o temă complexă – o mamă denaturată care își abandonează copilul pe o bancă într-o gară și de aici acțiunea romanului cu o frescă istorică prezentând 50 de ani din viața Germaniei în partea centrală. Personajul central al cărții, Helene, este interesant pentru că naște controverse, are o cheie biografică. Cartea urmărește destinul nefericit al unei femei agresate din toate punctele de vedere, părăsită afectiv de mama ei în copilărie, ajungând în cele din urmă să-și dorească doar liniște. O poveste de dragoste şi orbire sufletească, aflate sub semnul enigmaticei legende a Femeii din amiază. O carte cu multe chei.

A treia carte Tânăra în comă este un roman scris cu umor și poate fi considerată ca un semnal de alarmă asupra ritmului vieții din secolul ăsta. Prezintă destinul unei adolescente ce stă 18 ani în comă, timp în care toți prietenii ei îşi trăiesc viaţa abulic, ca pe un vis anost şi interminabil, într-o lume ca un perpetuum mobile decerebrat. Somnul cel lung al tinerei Karen este prezentat ca o Apocalipsa în care se întâmplă lucruri și care pot fi intrepretate ca premonitorii pentru ce avea să se întâmple. Cartea are un final neașteptat tocmai din acestă cauză, pentru că rămâne de văzut dacă a fost Aplocalipsa sau nu, dacă va fi sau nu. Titlul cărții Tânăra în comă este inspirat de cântecul Girlfriend in a Coma al formaţiei britanice The Smiths.

Back to top