Un infractor ascuns: eroarea de diagnostic

Un infractor ascuns: eroarea de diagnostic

de Florin TUDOSE

 

Fiecare pacient spune o poveste este în acelaşi timp o carte poliţistă autentică, dar şi un eseu meditativ despre limitele şi constrângerile actului medical. Din această aparent imposibilă îngemănare rezultă o carte uluitoare care ar trebui să se găsească la căpătâiul fiecărui medic şi, în acelaşi timp, să fie undeva între lecturile cititorilor de orice gen.

Autoarea Lisa Sanders, ea însăşi un posibil personaj de roman, este o talentată ziaristă care hotărăşte, pentru a-şi putea scrie mai bine articolele, să facă facultatea de medicină şi nu oricare facultate, ci Universitatea Yale, unde activează în prezent ca profesor.

Aplicând reţetele de succes ale celebrului medic-scriitor Sir Arthur Conan Doyle, părintele lui Sherlock Holmes, autoarea ne conduce în descifrarea unor cazuri de boală extraordinar de complicate, urmărind toate detaliile, chiar şi pe cele mai mărunte, care pot conduce la stabilirea diagnosticului real. În timp ce Conan Doyle pleda pentru introducerea celor mai moderne mijloace ale ştiinţei în descifrarea cazurilor sale, autoarea se face purtătoare de drapel pentru folosirea, alături de supersofisticatele mijloace ale medicinei moderne, a examenului direct al pacientului şi a analizei amănunţite a anamnezei, adică a poveştii fiecărui pacient în parte.

Rând pe rând, într-un demers logic perfect stăpânit şi cu un talent literar incontestabil, autoarea merge pe urmele infractorului, asasin în serie în lumea contemporană, şi anume eroarea de diagnostic. Doar în Statele Unite erorile de diagnostic fac anual o sută de mii de victime decredibilizând sistemul medical şi creând o permanentă tensiune fiecărui individ. Într-adevăr, dacă în fiecare zi, în aceeaşi ţară s-ar prăbuşi un avion de mare capacitate (cu minim 350 de pasageri) cine ar mai folosi acest mijloc de transport care ar face, evident, tot o sută de mii de victime?

Cartea Lisei Sanders nu poate fi nici povestită, nici doar răsfoită, este o carte care te implică, te uimeşte, te înspăimântă, dar te şi tonifică, adică are o mulţime de calităţi care te îndeamnă la o lectură imediată.

Back to top