Un roman cinematografic şi emoţionant, semnat de Cătălin Mihuleac

Un roman cinematografic şi emoţionant, semnat de Cătălin Mihuleac

Din această săptămână, în toate librăriile din țară, un nou roman emoţionant semnat de Cătălin Mihuleac, America de peste pogrom, apărut la Editura Cartea Românească, disponibil și în ediție digitală.  După Aventurile unui gentelman bolşevic şi Zece povestiri multilateral dezvoltate, apărute în 2012, respectiv 2010, Cartea Românească vă propune romanul semnat de Cătălin Mihuleac: America de peste pogrom – un roman ale cărui file, redate prin tensiunea şi culoarea decupajului filmic, uimesc şi emoţionează pe întreg parcursul lecturii.

Catalin_Mihuleac_America_de_peste_pogromAmerica de peste pogrom pledează pentru reconcilierea cu ceilalţi, dar, în primul rînd, pentru reconcilierea cu tine însuţi. Este o invitaţie la înţelegere şi toleranţă, care leagă ingenios sute de destine şi trei oraşe cu istorii fabuloase: Iaşi, Washington D.C. şi Viena.

Romanul evoluează pe două mari planuri aparent divergente. Primul, situat în România interbelică şi bazat pe documente istorice şi pe mărturii de arhivă secretă din epocă, face dezvăluiri senzaţionale despre viaţa social-politică şi convulsiile interetnice din acea perioadă.

Al doilea plan este construit în jurul unei familii de evrei americani din anii 2000, specializată în comerţul cu mărfuri second-hand. O familie fără trecut, în aparenţă, ai cărei membri sînt ghidaţi doar de pragmatismul vremurilor noastre, unde totul – de la haine pînă la idei şi chiar nostalgii – este „la mîna a doua”.

Două femei cu personalităţi excepţionale vor uni cele două planuri, iar cheia poveştii lor, aflată sub semnul unei memorii prodigioase, care aparţine atît raţiunii, cît şi inimii, va fi găsită la final, cînd trecutul se dizolvă miraculos în prezent.

Cătălin Mihuleac este un prozator şi dramaturg român. A publicat mai multe volume de proză scurtă şi romane, ultimele trei, inclusiv cel de faţă, la Editura Cartea Românească. Cărţile care l-au precedat, Zece povestiri multilateral dezvoltate şi romanul Aventurile unui gentleman bolşevic, au apărut în 2010 şi 2012. Unele dintre povestirile sale sînt incluse în antologii naţionale şi internaţionale de proză scurtă.  A susţinut lecturi publice, cu diferite prilejuri, la Paris, Praga, Viena etc. În paralel cu activitatea sa de prozator, cîteva dintre piesele sale de teatru au fost puse în scenă sau au beneficiat de spectacole-lectură în ţară şi în străinătate. Ca un tribut plătit tinereţii sale ziaristice, şi-a susţinut doctoratul în filologie, cu teza Pamfletul şi tableta. Jurnalism sau literatură?, publicată la Editura Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, în anul 2009.

Back to top