Victor Rebengiuc citeşte din romanul Nopţile Patriarhului de Tatiana Niculescu-Bran la Librăria Dalles

Tatiana Niculescu BranLuni, 11 aprilie, la ora 19.00, la Librăria Dalles din Bucureşti (B-dul N. Bălcescu nr. 18), va avea loc lansarea romanului Nopţile Patriarhului de Tatiana Niculescu-Bran, cea mai recentă apariţie din colecţia Ego. Proză a editurii Polirom.
Romanul va fi prezentat de Carmen Muşat, Cornel Mihai Ionescu şi Paul Cernat. Victor Rebengiuc va citi un fragment din roman. Discuţiile vor fi moderate de Daniel Cristea-Enache.

Patriarhul are nouăzeci şi doi de ani, un trecut controversat şi probleme cu prostata. Trăieşte într-un palat, slujit ca un împărat bizantin. Nopţile îi sunt bântuite de boală şi de amintirile unei vieţi închinate deopotrivă Bisericii şi puternicilor zilei, fie ei legionari sau comunişti. Zilele îi stau sub semnul urgenţei: trebuie să-şi asigure succesiunea în scaunul de Patriarh. Viclean şi hâtru, bătrânul se ştie înconjurat de inşi unşi cu toate alifiile, gata oricând să-i ia locul. Pe prietenii credincioşi îi poate număra pe degetele de la o mână. Tinerii din lumea lui îi detestă compromisurile politice, iar cei care au cu adevărat puterea îl amăgesc, lăsându-l să creadă că e stăpânul propriilor decizii. Tentaculele puterii îl însoţesc până în pragul morţii şi chiar dincolo de ea. Va reuşi Patriarhul să dejoace planurile rivalilor săi?
Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Între 1995 şi 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, secţia română de la Londra. Între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC WS de la Bucureşti. În 2010, Liternet i-a publicat piesa de teatru „Brîncuşi contra SUA“, o abordare inedită a celebrului proces cu acelaşi nume intentat de Brîncuşi statului american în 1926. Tatiana Niculescu Bran a mai publicat romanele Spovedanie la Tanacu şi Cartea Judecătorilor care, în dramatizarea autoarei, au devenit piesă de teatru. Piesa Spovedanie la Tanacu a avut premiera la Teatrul La MaMa din New York în 2007, în regia lui Andrei Şerban.

Back to top