S-a lansat cel mai nou volum al lui Antonio Lobo Antunes

Antonio Lobo AntunesJoi, 7 aprilie, s-a desfășurat la Librăria Humanitas Kretzulescu evenimentul de lansare a celui mai nou volum al autorului portughez Antonio Lobo Antunes, Arhipelagul insomniei

Publicat în Portugalia la sfârșitul anului 2008, volumul Arhipelagul insomniei este acum și în România în traducerea Micaelei Ghițescu. Au luat parte la eveniment Ambasadorul Portugaliei în România, Antonio Antas de Campos, Micaela Ghițescu, Dinu Flămând, Cezar Paul Bădescu.

Arhipelagul insomniei oferă o literatură fără semne de punctuație, o poezie uimitoare a construcției frazei, traducătoarea volumului Micaela Ghițescu spunând că a fost un volum dificil de tradus deoarece frazele sunt lungi, despărțite de dialoguri în care vorbesc concomitent personajele a trei generații diferite. Denisa Comănescu, coordonatoarea colecției Raftul Denisei, a menționat că volumul acesta aduce un peisaj nou, spre deosebire de celelalte opere ale autorului, subiectul cel nou fiind despre extincția unei vechi familii portugheze, combinată cu tragedia familiei destrămate.

Criticul Cezar Paul Bădescu a remarcat în carte un mecanism al frazei care oferă cititorului satisfacții, imediat ce este înțeles, mecanism care este dat de formarea nu tocmai cursivă a gândurilor autorului. Cartea descrie sudul Lisabonei, un univers al provinciei, o lume dominantă a bărbaților în care pușca și calul sunt  frecvent menționate în narațiune.

Poetul Dinu Flămând, bun prieten cu scriitorul și venit de la Paris pentru această lansare, observă că incoerențele aparente din carte sunt ambiții ale autorului de a scoate cititorul din banalitate, odată prins în vârtejul lecturii romanului, cititorul se transformă în propriul autor. Ambasadorul Portugaliei, Antonio Antas de Campos a fost încântat să participe la această lansare a autorului Antonio Lobo Antunes, menționând faptul că prin intermediul acestei cărți românii se familiarizează și vor cunoaște mai bine cultura Portugaliei.

Evenimentul de lansare s-a încheiat în acordurile muzicii portugheze, doi tineri cântăreți pregătind un moment artistic cu muzică live.

Back to top