Virgil Ianțu: Cărți ce mi-au rămas aproape

Virgil Ianțu: Cărți ce mi-au rămas aproape

Am descoperit de curând cu bucurie site-ul unei celebrități preocupate nu doar de glam & glitter, ci și de lucruri serioase și profunde care ne definesc ca oameni. Recunosc ca am fost surprinsă, pentru că imaginea mea despre Virgil Ianțu era cea a unui om preocupat foarte mult de imaginea sa publică și un pic rigid. Însă Ianțu știe să aprecieze o lectură bună, un film bun, e pasionat de o mulțime de lucruri interesante și cred că e o enciclopedie ambulantă în materie de turism și locuri vizitate. Vă invit și pe voi să îi „cântăriți“ site-ul și ca să vă conving redau mai jos unul dintre articolele sale despre cărți.

 

„De-a lungul anilor am citit multe cărți, dar niciodată atât de multe pe cât mi-aș fi dorit. Am păstrat în memorie și în suflet câteva titluri care mi-au dăruit înțelepciune și m-au făcut mai atent la lumea din jur. Împărtășesc acum cu voi lecturile mele de suflet și promit să vă țin la curent cu descoperirile literare următoare.

Convorbiri cu Regele Mihai I al României de Mircea Ciobanu – După ce am citit această carte, am devenit mai învățat, mai respectuos, mai tolerant, mai atent și mai bun. Empatice, profunde, grave, întrebările lui Mircea Ciobanu îi prilejuiesc ultimului monarh al României una dintre cele mai frumoase confesiuni. Acesta este unul dintre textele capitale pentru înțelegerea istoriei și destinului nostru ca popor. Una dintre acele extrem de rare cărți după lectura căreia înțelegi cât de sărac ai fi fost înainte de a o citi.

M-am hotărât să devin prost de Martin Page – Să devii ceva mai prost poate fi o idee inteligentă. Să gândești mult este, în lumea de azi, un handicap ca oricare altul. Cel puțin așa crede Antoine, un tânăr de 25 de ani, care suferă de boala gânditului și se simte foarte bătrân. Drept urmare, își pune toată inteligența la bătaie ca să intre și el în categoria reconfortantă a imbecililor fericiți. Într-o acțiune alertă, plină de surprize, veți afla câte neajunsuri aduce inteligența, la ce e bună prostia și, mai ales, cum poți s-o dobândești. Cartea oferă satisfacții intelectuale atât oamenilor inteligenți, cât și fericiților cărora experimentul lui Antoine le-a reușit deja. E o carte scrisă cu mult umor.

Picnic la marginea drumului de Arkadi și Boris Strugațki – Mai întâi am revăzut pelicula Călăuza, pe care o văzusem pentru prima dată când eram mult prea tânăr pentru a înțelege ceva, dar consumăm cu aviditate tot ce înseamnă mister. După revederea filmului, m-am hotărât să citesc și cartea. Filmul realizat de Tarkovski este excelent dar, ca de obicei, cartea e mult peste. Te ține și nu îți prea oferă pauze!

Viața pe un peron de Octavian Paler – Este o carte complexă, în care ne regăsim fiecare cu gândurile, cu așteptările și cu experiențele noastre. «Închipuiți-vă că într-o zi ar fi venit un tren și n-am fi mai avut putere să urcăm în el. L-am dorit prea mult, l-am așteptat prea mult. Ne-am epuizat în așteptare și nu ne-a rămas nici o picătură de energie pentru a ne bucura de sosirea lucrului așteptat. Numai că ne-am fi simțit striviți de o mare tristețe, amintindu-ne cât am visat trenul acela care acum pleacă fără noi. Și ce-am fi putut face după plecarea trenului? Singura noastră șansă ar fi fost să uităm de el, să uităm de toate, să dormim, iar când ne trezeam, cu ultimele noastre puteri, să așteptăm alt tren…»

322 de vorbe memorabile ale lui Petre Țuțea – Din această carte poți învăța cât într-o viață, cu zâmbetul pe buze. De citit oricând, oriunde, dar mai ales în orice situație care cere un moment de respiro înainte de luarea unei decizii. Admir la Țuțea verticalitatea și spiritul frust: «Elitele morale sunt mai presus decât cele intelectuale. Mie îmi plac oamenii care fac judecăți. Cei care fac silogisme sunt față de adevăr cum sunt curcile alea care se încurcă printre popice».“

Cum e, vă place selecția?

Back to top