Editura Nemira sărbătorește anul acesta 25 de ani de la înființare, cu evenimente speciale la Salonul de carte Bookfest (1-5 iunie) și cu surprize pentru cititori în toate librăriile din țară pe parcursul lunilor iunie și iulie. Toate sub umbrela campaniei Super cititorii Nemira, în cadrul căreia îi invităm pe toţi iubitorii de carte la un maraton aniversar ce cuprinde o călătorie înapoi în timp prin arhiva și istoria editurii Nemira (pe Timeline-ul de pe blogul editurii) cu testimoniale, concursuri, quizuri și multe cadouri pe Pagina de Facebook pentru a sărbători un sfert de secol de plăcerea lecturii.
Pe 22 iulie 1991 Valentin Nicolau punea bazele editurii Nemira, pornind astfel într-o mare aventură prin lumea cărților:
Când a trebuit să dau nume editurii m-a fascinat rezonanţa numelui unui munte, a unui vârf de munte din Carpaţii Orientali: Nemira. Suna seducător, nu-mi pot explica exact de ce m-a vrăjit. Primul slogan al editurii botezate astfel în 1991 fost ”Un munte de cărţi, un sigur pisc – Nemira”. Aveam să descopăr abia mai târziu, chiar pe pielea mea, că Nemira înseamnă fără pace, nelinişte…
În decursul acestor 25 de ani, Nemira a adus în casele cititorilor peste 20 de milioane de volume și 1500 de autori prestigioși, unii dintre ei traduși pentru prima dată la noi, precum Michel Houellebecq, Pascal Bruckner, Paul Coelhlo, Alessandro Baricco, John Kennedy Toole, George R.R. Martin, Philip K. Dick, Stephen King sau Frank Herbert.
Odată cu lansarea colecției Nautilus la Nemira, literatura science-fiction s-a impus și pe piața românească de carte prin seriile celebre Dune, Furnicile sau Odiseea spațială.
Fondatorul editurii, Valentin Nicolau, a lansat tineri autori români și a promovat valorile autentice : H.R. Patapievici, I.P. Culianu, Mircea Nedelciu, Radu Aldulescu, Daniel Bănulescu, Petre Barbu și-au publicat primele cărţi de după 1989 la Nemira.
A fost prima editură care a lansat un imprint dedicat cărţilor pentru copii în 2006 (editura Nemi, relansată în 2016) și totodată editura care a lansat primele e-book-uri pe piața din România, în 2009.
Scurt istoric:
1991: Apare prima carte editată de Nemira, Monte Cassino de Sven Hassel care se vinde în câteva zeci de mii de exemplare în prima săptămână de la apariție.
1992: Apare prima carte SF din colecția Nautilus – Vânătorul de recompense, de Philip K. Dick (reeditat cu titlul Visează androizii oi electrice?)
Apar primele două volume din seria Dune, de Frank Herbert.
1993: Nemira începe publicarea seriei de autor Stephen King cu romanele Carrie și Shinning.
1994: La festivalul european de science-fiction EUROCON Nemira este distinsă cu premiul pentru cea mai bună editură de SF din Europa, prin colecția Nautilus.
În Nautilus apare primul volum din seria Fundația, de Isaac Asimov.
1995: Debutează Horia Roman Patapievici cu Cerul văzut prin lentilă, iar Ioan Petru Culianu e publicat pentru prima dată în România cu monografia Mircea Eliade.
1997: Emil Brumaru publică prima carte după o pauză de 15 ani la Nemira – Dintr-o scorbură de morcovi.
2002: Apare Abația, de Dan Doboș, unul dintre cele mai populare romane de science-fiction autohton.
2007: Nemira începe publicarea seriei fantasy Cântec de gheață și foc, de George R.R. Martin, cea mai populară serie fantasy din lume.
2010: Se lansează colecția Yorick – de teatru și artele spectacolului, o colecție unică unde au apărut nume importante precum Konstantin Sergheevici Stanislavski, Andrei Tarkovski sau George Banu.
2013: Nemira lansează în București primul club de carte din România, care în prezent a ajuns la ediția a 39-a.
2014: Se schimbă formatul și conceptul grafic al colecției Nautilus SF, pentru a oferi o experiență vizuală actuală cititorilor pasionați de SF&F.
2016: Nemira relansează editura Nemi de carte pentru copii ce își propune, prin selecția titlurilor, să le aducă plăcerea lecturii și celor mai tineri cititori.
De-a lungul acestui sfert de secol, Valentin Nicolau nu a fost doar un editor cu fler, ci și un autor remarcabil. A scris BASMANIA: Răspântia gândurilor (cartea I), Crapă lemnul și ridică piatra, Oriunde mă duc numai de mine dau, Păstrează copia și nu uita originalul, Povești din al nouălea cer, Dumnezeu este în sens invers, România feudelor târzii, Bronto – un dinozaur neastâmpărat, Bronto – un dinozaur încă mic, Taina îngerilor, TVR – mărire și decădere.
Astăzi, Nemira îşi invită cititorii să pornească într-o călătorie literară în jurul lumii cu 150 de cărți noi pe an publicate în colecţiile deja consacrate ale editurii. Maeştrii genului thriller, policier şi faimoşi detectivi se regăsesc în colecţia Suspans, unde cap de afiş sunt Stephen King, Raymond Chandler, Andrea Camilleri şi Rodica Ojog-Braşoveanu. Colecţiile Babel şi Damen Tango, cu autori precum Julian Barnes, David Foenkinos sau Mathias Malzieu, se bucură de o mare vizibilitate în piaţă şi de aprecierea deosebită a criticilor şi a publicului deopotrivă. Lumea teatrului prinde viaţă prin colecţia Yorick, unde semnează unii dintre cei mai importanţi regizori şi teatrologi din lume, precum Peter Brook sau George Banu iar în lumea subconştientului pătrundem prin colecţia de psihologie jungiană Philemon.
Nemira promovează literatura română de calitate în colecţiile Maeştrii SF-ului românesc, unde îi regăsim pe Gheorghe Săsărman, Dănuţ Ungureanu, Sebastian A. Corn, Mircea Opriţă şi Cuaternar, unde semnează Emil Brumaru, Nichita Stănescu, Valentin Nicolau, dar și autori tineri precum Bogdan Munteanu sau Cristina Andrei.
Cele mai populare serii ale noilor generaţii sunt publicate tot la Nemira: Cântec de gheaţă şi foc de George R.R. Martin, Jocurile Foamei de Suzanne Collins şi Turnul întunecat de Stephen King.
Adaptându-se cerinţelor actuale, editura a dezvoltat şi un portofoliu important de carte electronică, oferind publicului peste 200 de cărţi în acest format. Dar firul roşu care leagă colecţiile şi autorii Nemira este miza editorială: plăcerea lecturii!