Cunoscătorii au recunoscut probabil caracteristicile lui Sergiu Celibidache – singurul dirijor român cu renume internațional care a refuzat înregistrările audio, după ce, în 1948, singura înregistrare făcută i s-a părut fadă. Cu toate acestea, Celibidache a făcut carieră fără să înregistreze niciodată pe disc.
Cartea Celibidache – Întâlniri cu un om de excepție (texte reunite de Stephane Muller și Patrick Lang), apărută la editura Spandugino, reunește o selecție de mărturii și interviuri despre și cu marele dirijor. În volum sunt surprinse personalitatea, universul și ideile maestrului născut la Roman într-o familie înstărită și care și-a părăsit părinții pentru că aceștia nu îi înțelegeau pasiunea pentru muzică. Sergiu Celibidache (1912-1996) a fost unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii. „A fi liber înseamnă să nu poți face altfel“, este motto-ul cărții, citatul aparținându-i maestrului.
Într-un interviu, Celibidache spunea că omul și-a însușit întotdeauna universul sentimentelor cu expresii sonore. Dar el îi sfătuia pe toți să facă ceea ce le place: „Uite un angajament pe care îl vei respecta toată viața. Fă ce îți place și încearcă să vezi dacă e cu adevărat compatibil faptul de a nutri speranțe, de a fi unic, de a fi cel mai mare din lume“. După mestrul român, „fiecare învățătură e legată de o serie de suferințe, fără nicio îndoială“.
Despre Celibidache se spune că ar fi fost un dictator, megaloman, mentor spiritual sau chiar geniu. Caracterul său dar și munca îi sunt suprinse însă foarte bine în filmele făcute despre el. Sergiu Celibidache nu a văzut niciodată filmul făcut de fiul său, Serge Ioan Celibidache (în calitate de realizator și producător). Intitulat Grădina lui Celibidache, filmul are un subtitlu: Întâlnire cu un geniu al secolului XX. Muzica filmului aparține lui Bruckner, Mozart și Bartok.
Un alt film despre Celibidache a fost făcut de Jan Schmidt-Garre. Pe afiș, este citat dirijorul, spunând: „Ce este o repetiție? Este doar un exercițiu de memorie, de cunoaștere. O repetiție nu este muzică. O repetiție este suma nenumăratelor Nu-uri. Nu atât de repede! Nu acoperi fagotul! Nu atât de tare! Nu atât de fără vlagă!Nu așa! Nu, nu, nu! Câte nu-uri există? Trilioane! Câți de Da? Numai unul!“
Un alt film a fost produs de fundația Sergiu Celibidache, o coproducție cu TVR, intitulat Român născut să dirijeze o lume.
Pentru că Sergiu Celibidache a știut să învețe de la maeștrii săi, a fost, la rândul său, un foarte bun și răbdător pedagog. El a schimbat modul în care era privită relația unui dirijor cu orchestra. Era adversarul neînduplecat al rutinei. Dar era și foarte exigent. Putea să urle de durere atunci când o frază muzicală rămânea abandonată. Fiul său Serge spune că în tatăl său exista o parte de dictator, dar și o parte de geniu, de magician. „Dintr-un motiv karmic și inexplicabil, a dat întotdeauna dovadă de o dragoste dezinteresată atât pentru Tibet, cât și pentru mine. Reflecțiile sale asupra vieții și a morții m-au uimit profund și m-au apropiat de el“, adaugă şi Gonsar Tulku, călugăr tibetan, unul dintre prietenii maestrului.
Anul 2012 a fost declarat Aniversare Unesco Sergiu Celibidache.
Foto: Fundatia Celibidache