Naomi Novik ne oferă, prin intermediul editurii Nemira, al treilea volum din seria Temeraire. Avem de-a face cu o poveste frumoasă, destinată tuturor celor care sunt – sau au rămas – tineri din punct de vedere spiritual. O poveste ce poate fi încadrată fără nici o greutate în categoria lumilor alternative.
Foarte interesantă categoria asta, a lumilor alternative! Dacă în ucronii – sau istorii alternative, cum li se mai spune – avem de-a face cu lumea noastră, cea pe care o cunoaștem, dar în care cursul istoriei a fost modificat, voluntar sau întâmplător, în multe dintre romanele ce-și desfășoară acțiunea în lumi alternative avem de-a face cu o situație inversă: adică evenimentele istorice și oamenii care participă la ele sunt identice celor pe care le cunoaștem, dar lumea în sine este altfel, este schimbată față de cea în care trăim – uneori substanțial, alteori doar un pic.
Povestea pe care ne-o dăruiește Naomi Novik se desfășoară în perioada războaielor crâncene dintre Franța napoleoniană și Marea Britanie. Am putea crede că-i vorba de un roman istoric bine documentat, menit să instruiască tânăra generație. Am putea crede… dacă cele două armate – și, de fapt, toate celelalte armate din lume – n-ar dispune de flote aeriene puternice, care folosesc… dragoni!
În primele două volume, autoarea ne introduce în lumea aviatorilor britanici și a relațiilor lor cu dragonii, apoi ne descrie războaie și o călătorie din Anglia până în China. Trebuie să spunem celor care n-au citit aceste cărți – sau să reamintim celor care le-au citit – că dragonii sunt făpturi foarte inteligente, care vorbesc (chiar mai multe limbi), citesc, studiază, și sunt foarte atașați de cel care îi îngrijește și-i conduce în luptă. Cred că, în aceste condiții, o să vi să pară evident faptul că legătura dintre un dragon și omul care îl conduce este o legătură pentru întreaga viață.
Războiul pulberii negre, cel de-al treilea volum al seriei, începe în China, acolo unde căpitanul Laurence și dragonul Temeraire se aflau în misiune. Cei doi primesc o altă misiune, și mai dificilă decât cele anterioare: să ajungă în Imperiul Otoman, de unde să preia trei ouă de dragon, deosebit de prețioase. Întrucât nu au nici o corabie la dispoziție, iar până la sosirea flotei urma să treacă mult timp, cei doi, împreună cu însoțitorii lor decid să străbată întreaga Asie, în etape scurte, cât un zbor de dragon (bineînțeles, căpitanul Laurence și echipa sa urmând să străbată pe jos sau pe cămile distanța de la Beijing la Istambul)…
Cred că sunteți convinși că eroii noștri vor avea parte de aventuri memorabile.
Dar asta nu e totul: după ce reușesc să pună mâna pe ouăle prețioase, trebuie să le ducă la Londra.
Pe unde, pe ce traseu? Pentru că întreaga Europă e cuprinsă de vîlvătaia războiului, iar continentul e controlat, în mare parte, de francezi…
Așa că Laurence decide să fugă din Imperiul Otoman în Austria – aliată a Marii Britanii.
Numai că ideea nu se dovedește atât de bună pe cât crezuse ofițerul englez, așa că grupul său e silit să fugă cât mai iute în Prusia, alt inamic al lui Napoleon…
Tocmai la timp ca să participe la luptele teribile dintre prusaci și francezi. Numai că francezii dispun de un dragon foarte priceput și foarte periculos… Iar Napoleon revoluționase tactica militară, folosind într-un mod optim și neașteptat armata sa aeriană…
Nu vă povestesc mai mult. Sper că v-am convins că povestea doamnei Novik este inteligentă și foarte captivantă. Mai mult, bătăliile sunt descrise cu o acuratețe impresionantă (nu diferă de cele reale decât prin faptul că autoarea implică în desfășurarea lor monștrii ăia zburători…)
Știți ce-i mai interesant în povestea dragonului Temeraire? Că m-a făcut să recitesc cărți despre războaiele lui Napoleon, ca să verific în ce măsură autoarea a respectat realitatea. Așa că pot să vă garantez că veți avea de-a face cu un roman fantasy foarte bine documentat. Și vă rog să mă credeți, pentru că știu ce spun: e foarte dificil să îmbini realitatea cu o fantezie nestăpânită. Iar Naomi Novik reușește perfect acest lucru.