Noua ediție a cărții Viața unui călugăr tibetan, ce conține biografia pe larg a Marelui Maestru Geshe Rabten Rinpoche, va fi lansată vineri, 21 aprilie, la ora 19.00, în Sala Ronda a hotelului Intercontinental, în timpul conferinței “Karma – legea cauzei şi a efectului”, în prezența Maestrului Lama Gonsar Tulku Rinpoche.
Biografia este prezentată sub forma unui interviu acordat unui discipol apropiat şi descrie în detaliu viața Maestrului începând cu adolescența sa, urmată de decizia sa de a studia Dharma, lunga călătorie plină de pericole pentru a ajunge la mânăstirea Sera de lângă Lhasa din centrul Tibetului, precum şi efortul extraordinar depus, cu o determinare de fier de a practica şi realiza învățătura lui Buddha. Ilustrațiile alb-negru şi pozele ce apar printre paginile cărții transmit o trăire greu de exprimat în cuvinte, din viața unui Maestru realizat.
Geshe Rabten este considerat pionierul Dharmei în Europa şi fondatorul a mai multor centre Dharma în Europa, printre care doar amintim Centrul de Înalte Studii Tibetane “Rabten Choeling” din Elveţia şi Centrul “Tashi Rabten” din Austria. În prefața biografiei sale, Sfinția Sa Dalai Lama spune:
În afară de inspirația pe care viaţa lui Gheșe Rabten ar putea să o suscite, această carte va arăta multor cititori occidentali că studiul și practica Dharmei este un proces îndelung și treptat, ce necesită multă răbdare și hotărâre fermă. Biografia lui Gheșe Rabten le va oferi cititorilor un exemplu al modului în care călugării din Tibet studiau și se pregăteau. Este probabil prima carte despre viaţa unui „Gheșe” publicată în Occident, ceea ce ar trebui să producă un interes proporțional cu valoarea sa informativă.
Pentru a ne deprinde mintea cu acțiuni pozitive în folosul celorlați, Geshe Rabten Rinpoche ne încurajează în cartea Comorile Dharmei, republicată în anul 2016 la Editura Rabten, să cugetăm astfel:
Observați cât de bucuroși sunteți dacă cineva vă vine în ajutor când sunteți în dificultate. Ca şi noi, ceilalți sunt fericiți când le alinăm durerea. De aceea trebuie să acționăm spre binele celorlalți, căci n-am putea justifica faptul că vrem să fim ajutați fără ca noi să-i ajutăm pe alții.
Participanții care vor adresa cele mai interesante întrebări vor primi în dar cartea lansată. Mai multe detalii pe: www.rabten.ro.