Astăzi la Gaudeamus, la standul editurii Humanitas, am asistat la lansarea volumului Aer cu diamante, ai cărei autori – cu excepţia lui Ion Stratan – au fost prezenţi: Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Traian T. Coşovei, Tudor Jebeleanu. Atmosfera a fost destinsă, prietenoasă, Mircea Cărtărescu remarcând chiar că are mulţi cunoscuţi în public. Volumul este o reeditare după 29 de ani de la prima apariţie, făcându-se eforturi deosebite pentru a se păstra toate detaliile originale. Traian T. Coşovei a comentat amuzat: “e identică, în afară de cartonul lucios, atunci era din cutie de pantofi”.
Florin Iaru a rememorat povestea primei apariţii, în 1981, când erau toţi absolvenţi de facultate şi se vedeau precum “cei trei muschetari, şi cu D’Artagnan patru”, “tradiţia noastră fiind să iubim poezia”. Florin Iaru menţionează că Tudor Jebeleanu a apărut în prietenia lor “atunci când totul părea sfârşit” şi o menţionează şi pe poeta Passionaria Stoicescu, care i-a ajutat atunci să publice acest volum la editura Litera. Mai spune că “poezia se construieşte cu echerul şi cu rigla de calcul, deşi ea e sentiment de la un capăt la altul, tot după reţeta lui Edgar Allan-Poe se face, cu şublerul”.
În timp ce Traian T. Coşovei a rememorat eforturile făcute pentru a fi siguri că “nu mai puteau trimite cartea la topit”, Mircea Cărtărescu a mărturisit foarte emoţionat: “E o carte magnet, este un simbol, o dovadă a unei prietenii, suntem ca nişte veterani”. “Poate ca suprarealiştii aveau dreptate când spuneau că toţi sunt poeţi, cred că poezia e cel mai extraordinar lucru din lume”. Apoi a descris perioada primei apariţii a cărţii ca “ani de privaţiuni, care pentru noi au fost luminoşi, pe vremea aceea pentru noi un singur vers era mai important decât tot regimul lui Ceauşescu”.
Este o carte deosebită, care a legat o prietenie puternică, asemănarea grupului poeţilor cu “Rollingii” fiind bine justificată, crede Cărtărescu.
Aer cu diamante, volum colectiv de poezii lansat la editura Humanitas