Înainte de a începe să citiți această recenzie, vă rog să vă imaginați că dispuneți de bani – ai dumneavoastră dar și ai altora – pe care trebuie să-i investiți. Apoi, pentru fiecare afacere cumpărată, trebuie să numiți managerii adecvați (ei pot fi uneori cei aflați deja în funcție, alteori alții). Ei bine, cam asta face, pe scurt, Warren Buffett (supranumit Oracolul din Omaha), cu investițiile sale de la compania Berkshire Hathaway. Dar, în presupusa situație de mai sus, ați putea beneficia de sfaturile sale citind cartea Warren Buffett. Despre afaceri.
Scriu de ceva timp despre antreprenori români. Mi-ar fi plăcut să întâlnesc măcar unul cu viziunea și perseverența lui Buffett. Nu aș vrea totuși să se înțeleagă că investitorii autohtoni nu au viziune. Oricum, nu am cunoscut niciunul cu afaceri clădite pe investiții la Bursă, nu pe speculații la Bursă. Asta și pentru că între cele două Burse nu există termeni de comparație.
Compania lui Buffett – Berkshire Hathaway – se bazează pe un acționariat cu cel mai lung orizont investițional existent în universul companiilor publice.
Scrisorile, sfaturile, eseurile scrise de Buffett și partenerul său, Charlie Munger și strânse în cartea lui Richard J. Connors sunt absolute geniale și de neimaginat pentru un alt acționar. Adică, unde s-a mai pomenit ca un manager (acționar) să spună celorlalte mii de acționari: s-ar putea să nu facem profit, nu vă pot promite nimic, nu trebuie să păstrați banii aici dacă nu credeți în noi pe termen lung.
În plus, stilul de conducere este iarăși diferit. Cei doi investitori majoritari și autorii celebrelor scrisori anuale către acționari – Buffett și Munger – își permit un interval de timp zilnic pentru a sta și a gândi. „Citim și gândim. Astfel, citim și gândim mai mult și acționăm mai puțin“. Buffett citește cinci ziare pe zi, raporturi anuale, reviste, declarații. Petrece restul zilei la telefon, cumpărând sau vânzând acțiuni, valute. Iar în jurul orei 18.00 este deja acasă unde joacă bridge și mai citește câte ceva. Asta este viața unui miliardar, aflat în 2012 pe locul 3 în topul celor mai bogați oameni din lume, conform clasamentului Forbes US, cu o avere netă de 44 miliarde de dolari. Tot Buffett spune în această carte că nu vrea să aibă de-a face cu manageri incompetenți și cu salarii mari. La un moment dat le-a adresat un mesaj: „Pierdeți bani în numele firmei și voi fi înțelegător; pierdeți chiar și un pic din reputația firmei și voi fi nemilos“. Sau: „Vrem să vedem manageri îmbogățindu-se prin proprietate, nu profitând pe seama proprietății altora“.
Dar utilitatea cărții Despre afaceri vine și din alte principii și practici de management. De exemplu cuplul Buffett-Murger așteaptă de la manageri să conducă afacerea ca și cum: 1) ar deține-o 100%; 2) ar fi singurul activ pe care îl dețin; 3) nu ar putea s-o vândă sau să fuzioneze timp de un secol. Inteligent, nu?
De asemenea, cei doi nu se declară fani ai CV-urilor. „Ne concentrăm pe inteligență, pasiune și integritate“, spun ei. Iar cursurile pe care le recomandă studenților în investiții sunt: „Cum să evaluezi o afacere“ și „Cum să privești prețurile pe piață“. Pentru că în tinerețe Buffett a fost un timid – știu asta din cartea Snowball (Bulgărele de zăpadă), un fel de biografie a lui -, a urmat cursurile lui Dale Carnagie despre vorbitul în public, astfel că recunoaște că a comunica în scris și verbal este un avantaj imens, dar asta nu se predă în școli.
Pentru numirea managerului/candidatului ideal pentru un post, Buffett propune un test: să alegi din anturaj un personaj pe care ai vrea să-l deții pentru tot restul vieții. Astfel, alegerile nu se îndreaptă spre cei cu cel mai mare IQ, ci spre cei mai eficienți: cei cu care este ușor să lucrezi, sunt generoși, punctuali, îi ajută pe ceilalți.
Buffett se gândește de câțiva ani la ce va lăsa moștenire și și-a anunțat din timp intențiile succesorale. „Îmi place să fiu la conducerea Berkshire și dacă bucuria de viață atrage longevitatea, atunci recordul lui Matusalem este în pericol“, declara el în această carte. În aprilie 2012, în urmă cu doar câteva zile, a fost diagnosticat cu cancer de prostată, la vârsta de 81 de ani, însă speranțele de viață nu i-au fost spulberate. „Mă simt foarte bine, ca şi cum aş fi perfect sănătos, iar nivelul energiei mele este de 100%. Îi voi anunţa pe acţionarii Berkshire Hathaway imediat ce starea mea de sănătate se va schimba. Într-o zi, bineînţeles, se va întâmpla. Dar sunt convins că acea zi este departe“, a declarat Warren Buffett.
Imagine WB: gizmaestro.com