Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei: „Cultura și industriile creative devin produse românești de succes la export“

Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei: „Cultura și industriile creative devin produse românești de succes la export“

Excelența Sa Ambasadorul Suediei Anders Bengtcén a acceptat să răspundă câtorva întrebări despre spațiul cultural nordic, înainte de Târgul de Carte Gaudeamus 2013, care va avea ca invitați de onoare Țările Nordice. Așadar, anul acesta vom vedea la București scriitori scandinavi celebri, care vin să cunoască publicul care le-a îndrăgit cărțile în ultimii ani.

ES Ambasador Anders Bengtcén (Suedia)

Dacă încă nu ați citit nici un crime novel scandinav, e timpul!

 

Cum vedeți peisajul cultural românesc?

E un spațiu vital, foarte interesant, care are potențial să atragă un public larg la nivel internațional. Regizori români precum Cristian Mungiu și Călin Peter Netzer au primit premii internaționale prestigioase. Iar în literatură, autori remarcabili precum Mircea Cărtărescu și Norman Manea sunt foarte cunoscuți și apreciați de mii de cititori din afara țării. Soliste de succes precum Inna și Maya sunt extrem de populare la nivel mondial. Cultura și industriile creative din România devin produse de succes la export.

 

… și piața de carte din România?

Unul dintre principalele motive pentru care România a fost anul acesta invitatul de onoare al Târgului Internațional de Carte de la Gothenburg este literatura de calitate a autorilor români. Este recunoscută de critici, edituri și cititori din Suedia.

Cât despre piața de carte românească, eu cred că împartășim deschiderea față de literaturi străine și autori din afară.

 

În ultimii ani, literatura scandinavă a captat atenția a milioane de cititori din toată lumea. Care a fost scânteia, cartea sau autorul care a declanșat acest fenomen?

Valul actual de interes pentru ficțiunea nordică a fost probabil pornit de trilogia Millennium a lui Stieg Larsson. Dar există o tradiție mai veche, de 40-50 de ani, în domeniul autorilor genului crime fiction, de exemplul cuplul Maj Sjöwall – Per Wahlöö.

 

Reprezentați Țările Nordice la Gaudeamus 2013. Cum se diferențiază aceste literaturi între ele?

Cred că e greu de identificat diferențele subtile. Țările Nordice au foarte multe lucruri în comun – de la sistemul social, afinitatea pentru natură și interesul pentru protejarea mediului, până la respectarea drepturilor omului, justiția, asigurarea de oportunități egale, precum și deschiderea față de mediul internațional.

 

Este crime fiction rețeta câștigătoare pentru ascensiunea literaturii scandinave?

Povestitorii nordici au captat atenția publicului de multe secole încoace. Poate că a început cu saga islandeză care se întinde pe mai bine de un mileniu. A continuat cu scriitori precum Karen Blixen/Isaac Dinesen și Sigrid Undset și, mai recent, cu autori ca Marianne Fredriksson ori Sofi Oksanen, care au devenit cunoscute și apreciate peste granițele nordice. Și da, e adevărat că genul crime fiction a fost o rețetă comercială de succes în ultimii ani.

 

Care vor fi cele mai importante evenimente ale Țărilor Nordice la Gaudeamus 2013?

E grozav să avem șapte lansări de carte și nouă scriitori nordici la București în perioada târgului. Ei vor reprezenta o paletă literară variată, de la crime story la mystery, climate thrillers, literary fiction și povești pentru copii.

Back to top