Cronicile genocidului de Radu Aldulescu: Premiul literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2012

Cronicile genocidului de Radu Aldulescu: Premiul literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2012

Cronicile genocidului de Radu Aldulescu (Editura Polirom, 2012) a câştigat Premiului literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2012, oferit de Philip Morris Trading. 23 de bloggeri au decis, în etapa a doua a concursului, care este cel mai bun roman, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărei proze finaliste.

Romanul Cronicile genocidului, de Radu Aldulescu a primit cel mai mare punctaj şi a fost răsplătit cu Premiul literar „Augustin Frăţilă”, în valoare de 10.000 de euro. Acesta este cel mai mare premiu acordat până acum, în România, pentru creaţie literară.

„Scriitorul nu este singur. Datorez scrierea acestui roman mai multor oameni, dar în primul rând celei căreia îi este dedicat: Constanţei, acum şi pururea. Ce s-a întâmplat după scriere e o poveste care îmi aparţine în mai mică măsură. În privinţa premiului, pot spune că sunt mai mult decât emoţionat. Sincer, sînt aproape înspăimântat. Aş fi tras nădejde să nu mi se întâmple tocmai mie şi tocmai acum, la o vârstă când deja mă socoteam ferit. Aş vrea să împart acest premiu cu toţi cei nominalizaţi şi cu ceilalţi cincizeci de autori care au avut cutezanţa să se dedice scrierii unui roman. Aş vrea să-l împart, de asemenea, cu toţi cei care aici şi acum scriu şi citesc literatură română. Aşa să vă ajute Dumnezeu!“, a declarat Radu Aldulescu.

Romanul lui Radu Aldulescu s-a bucurat de  succes încă de la lansare, a fost primit foarte bine de public la Târgul de Carte Gaudeamus de anul trecut și iată, acum primește titlul de roman al anului 2012. Sperăm ca în urma acestui premiu, Radu Aldulescu să câștige și mai mulți cititori și să se numere printre romancierii prestigioși ai literaturii române contemporane.

Craii şi morţii de Dan Stanca (Editura Cartea Românească, 2012), Cronicile genocidului de Radu Aldulescu (Editura Cartea Românească, 2012), Hotel Universal de Simona Sora (Editura Polirom, 2012), Omar cel orb de Daniela Zeca (Editura Polirom, 2012), Şoseaua Căţelu 42 de Alina Nedelea (Editura ALLFA, 2012) au fost cele cinci romane finaliste la Premiul literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2012. Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex. Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache din cele 56 de romane înscrise în competiţia pentru marele premiu.
Despre carte:

Cronicile genocidului este unicul roman postdecembrist care depune mărturie despre o lume profund şi tragic marcată de mecanismele implacabile ale societăţii româneşti în tranziţie. Cronicar empatic al timpurilor noi, Radu Aldulescu, în acest al optulea roman al său, continuă să reconstituie destine pe care istoria oficială nu le-ar fi înregistrat niciodată.

Ceremonia în cadrul căreia a fost acordat Premiul a avut loc în data de 7 noiembrie 2013,la Hotel InterContinentalBucureşti. Hotel InterContinental pune la dispoziţia asociaţiei 150 mp din faţada hotelului pentru promovarea premiului şi a partenerilor, în perioada 8 – 23 noiembrie 2013. Meshul va fi oferit de compania Affichage România.

Premiul literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2012 este oferit de compania Philip Morris Trading, în cadrul concursului organizat de Asociaţia Casa de cultură, cu sprijinul, InterContinental şi Editura ALL. S-au alăturat ca sponsori ai acestui proiect literar şi Compania de Librării Bucureşti (CLB), Affichage România, Domeniile Sâmbureşti şi Aqua Carpatica. Premiul literar „Augustin Frăţilă”, o iniţiativă a Asociaţiei Casa de cultură, va fi acordat în fiecare an pentru cel mai bun roman apărut în anul anterior, conform unei selecţii făcute de critici literari şi de bloggeri cu influenţă în mediul online.

 

Despre Augustin Frăţilă:

Augustin Frăţilă (1953-2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 şi2010 afost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL.

Back to top