Lumea de dedesubt: apare „Spiral”, a cincea carte din seria „Tunele”

Lumea de dedesubt: apare „Spiral”, a cincea carte din seria „Tunele”

Spiral, cea de-a cincea carte din seria Tunele, va fi lansată în Marea Britanie peste o săptămână, pe 1 septembrie, iar în Statele Unite va apărea la anul. Sperăm să o vedem și la noi cât de curând, pentru că face parte dintr-o serie îndrăgită de adolescenții din România. Cel de-al șaselea volum al seriei va încheia aventurile subterane ale lui Will și ale prietenilor săi.

Roderick Gordon şi Brian Williams sunt cel mai efervescent cuplu literar pe care l-am cunoscut. Stilul lor conversaţional este la fel de spumos precum scriitura cu care au încântat milioane de cititori. Asta poate şi datorită faptului că, venind în urmă cu trei ani în România, pentru lansarea cărţii a doua din seria Tunele, au descoperit multe lucruri pe placul lor şi au avut multe surprize agreabile.

Au fost fascinaţi de munţii înalţi şi întunecaţi prin care ar fi hălăduit Dracula. Au savurat papanaşii româneşti. S-ar fi aşteptat la o atmosferă mai turcească la Bucureşti, dar au constatat, plăcut impresionaţi, că se simt aproape ca la Paris. Dar cel mai mult  au apreciat politeţea de care dau dovadă şoferii români, când semnalizează că vor să schimbe banda de mers. Un şofer român le-ar spune probabil că la noi se circulă execrabil…dar e plăcut să ştii că alţii apreciază ceea ce noi desconsiderăm. Ei vor să se întoarcă pentru a descoperi şi alte lucruri încântătoare pentru străini şi poate chiar pentru a se documenta pentru un viitor proiect literar.

Revenind la Tunele…o lectură care încă mai câştigă admiratori, Gordon şi Williams sunt dispuşi să dezvăluie cât mai mult din secretele operei lor încă neterminate. Se pregătesc probabil cu regret pentru finalul seriei, pentru că de fiecare dată când termină un capitol şi trec la partea de editare, scot multe pasaje care apoi sunt refolosite pentru scene următoare. Şi, cum spune chiar Williams, „sunt mii de lucruri care ne umblă prin cap, mii de idei care ne strigă «scrie-mă, scrie-m㻓.

Ceea ce a început în urmă cu șapte ani ca o distracţie s-a dovedit a fi o serie care l-a detronat pe Harry Potter. Generaţia de 10-14 ani de acum este mai prietenoasă cu Will decât cu Harry. Will Burrows este un băiat de 14 ani care locuieşte în Londra. Are puţine lucruri în comun cu restul familiei sale, cu excepţia pasiunii mistuitoare pentru săpături, pe care o împărtăşeşte cu tatăl său. Când acesta dispare brusc, într-un tunel necunoscut, Will decide să investigheze dispariţia acestuia împreună cu prietenul lui, Chester. Curând, se trezesc în adâncul pământului, unde descoperă un secret întunecat şi înfricoşător, un secret care i-ar putea costa chiar viaţa.

Cei doi scriitori încă se mai minunează de succesul lor şi sunt încă foarte încântaţi să primească ediţii traduse ale romanului lor. Şi probabil că vor urmări ecranizarea cărţii lor la fel de încordaţi ca şi mult mai tinerii lor admiratori. Gordon, un fost finanţist la Londra, a ales viaţa la ţară şi a urmat sfatul soţiei sale, de a scrie o carte pentru copii împreună cu bunul său prieten Williams, artist de când se ştie. Au început în joacă şi au continuat intrigaţi de lipsa de reacţie a fiului mai mare al lui Gordon, care fusese desemnat un fel de cititor-cobai al lor. George nu părea destul de impresionat de aventurile personajului principal al cărţii şi nici nu oferea prea mult suport moral celor doi autori. Îi cunoştea de prea multă vreme şi ştia că de fapt Roderick şi Brian sunt doi copii în trupuri de adulţi. Şi nu i-a luat prea în serios.

Pentru că din partea altor copii au primit un feedback pozitiv şi chiar şi adulţii au părut atraşi de intrigă, au continuat. După apariţia primului volum şi euforia succesului, li s-a cerut continuarea. Şi aici au început lucrurile să se complice. Intriga a devenit mai complicată, atmosfera mai întunecată şi senzaţia de claustrofobie şi anxietatea personajului principal, Will, au format liantul în jurul căruia s-a construit acest al doilea volum. „Cititorii se raportează mai uşor la Will decât la alte personaje de fantasy, pentru că Will creşte odată cu aventura sa subterană şi se maturizează în ritmul aventurilor sale.“ Prin urmare, lucrul la Tunele 2. În adâncuri a durat mai mult şi a fost mult mai solicitant. În încercarea de a-şi găsi tatăl, Will coboară şi mai adânc sub pământ. De parcă situaţia n-ar fi fost deja destul de rea, descoperă şi un complot al organizaţiei Styx, cu implicaţii catastrofale pentru lumea de la suprafaţă. Şi dă peste o soră care nu şi-a încheiat încă socotelile cu el… Cel de-al treilea volum al seriei, Tunele 3. În cădere liberă, continuă aventurile subterane, care de data aceasta sunt presărate cu întâlniri neprietenoase cu paianjeni carnivori uriași și cu mortalele Străluciri. Mai rău decât atât, gemenele Styx nu au renunțat la planul lor diabolic. Nici în Tunele 4. Mai aproape nu scapă Will de ghinioane. Dușmanii săi, Styx, se apropie și îl vor urmări până la capătul lumii – al oricărei lumi. Între timp, tatăl lui, Drake – ajutat de cel mai neverosimil aliat – se pregătește să lupte cu Styx de la suprafaţă.

„Ne-am străduit să redăm senzaţii reale, să facem cititorul să coboare în tunel alături de Will, să simtă frica, panica, angoasa şi durerea alături de el. La un moment dat am avut o controversă despre cum să descriem senzaţia de ceaţă; disputa a fost rezolvată cu ajutorul unui amic, fizician, pe care l-am trezit din somn la 3.00 dimineaţa ca să ne lămurească. Mulţi prieteni de-ai noştri au contribuit la carte, fie cu opinii, fie cu păreri despre mersul acţiunii.“ Cu toate acestea Will nu e un personaj model. Nici nu au vrut să fie modelul cuiva, e doar un adolescent care face tot ce îi stă în puteri ca să se descurce onorabil acolo unde îl duce destinul. „Trebuie să se schimbe pe parcursul acţiunii, să arate că a evoluat şi că se apropie de ţinta lui. Şi e foarte uman, de multe ori e pus în situaţia de a alege dintre două rele soluţia cea mai puţin gravă“, spune Roderick Gordon. „Copiii nu pot face totul. Personajul nostru trebuia să fie credibil, să fie pus în situaţii la care cititorii să se raporteze într-un mod aproape realist“, adaugă Brian Williams.

Back to top