UPDATE: Evenimentul nostru s-a bucurat de un real succes, așa cum vedeți din filmulețele de mai jos:
Aurora Liiceanu, cel mai cunoscut psiholog autohton şi una dintre cele mai de succes autoare publicate de Polirom în ultimii ani, a dialogat cu cititorii săi pe 25 iunie, de la ora 19.00, la librăria Bastilia, pornind de la volumele Cuvinte încrucişate şi Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi, apărute de curînd în seria de autor pe care editura i-a consacrat-o. Alături de Aurora Liiceanu a fost criticul literar Cristian Teodorescu, iar discuția a fost moderată de Virginia Costeschi, editor BookMag.
Cuvinte încrucişate
Pornind de la afirmaţia lui Nabokov conform căreia „singura fericire în această lume este să observi, să te examinezi atent pe tine însuţi sau pe alţii“, cartea Aurorei Liiceanu este o fascinantă analiză a psihicului uman. Dacă prima parte dezvăluie schimbările dramatice pe care „amănuntul biografic“ le poate declanşa în viaţa noastră, analizează atitudinea femeii faţă de război, trasează paralele între destinele unor oameni care au trăit în epoci diferite sau prezintă biografiile unor personaje excepţionale ca Marie Leon Bonaparte, partea a doua conţine povestiri despre trădarea sau răzbunarea în dragoste, dar şi despre relaţiile între persoane care se deosebesc ca temperament, statut social sau etnie.
Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi
Între 1949 şi 1958, satul Nucşoara a fost centrul mişcării de rezistenţă din munţi conduse de Toma Arnăuţoiu. Grupul Arnăuţoiu nu mai există; membrii lui au fost executaţi. Există însă supravieţuitorii acelor vremuri şi amintirile lor. Pe baza interviurilor cu aceşti supravieţuitori, Aurora Liiceanu încearcă să reconstituie evenimentele, să determine motivaţiile participanţilor la rezistenţă, să clarifice structurile de putere în grupurile de partizani sau conflictele din cadrul acestora, să stabilească o tipologie a trădării sau a răzbunării. Portretele diferitelor personaje nu păstrează nimic din aura de legendă pe care le-au conferit-o poveştile despre mişcarea de rezistenţă, dezvăluind oameni obişnuiţi, cu nelinişti, speranţe şi temeri, oameni care au scris însă o pagină de istorie.
Aurora Liiceanu este doctor în psihologie, cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie Constantin Rădulescu-Motru din cadrul Academiei Române. A publicat la Polirom titlurile: Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru poveşti (2010, 2011), La taifas (2010) şi Viaţa nu-i croită după calapod (2011), Cuvinte încrucişate (2012).