Nu mă pricep la finanțe, probabil că asta este cea mai mare fisură în construcția mea. Pentru mine, banii sunt o noțiune abstractă, efemeră (vai, cât de efemeră!), cu care nu am reușit să dezvolt vreun atașament, astfel încât să ajung să mă laud că economisesc, ori că mă pricep măcar la mici investiții.
Am dat peste cartea aceasta, Banii nu gândesc, de Hanno Beck (editura Globo) și după ce am citit-o mi-am dat seama că încep să privesc oarecum mai relaxat finanțele mele. Căci e o lectură relaxantă despre un subiect care naște întotdeauna crampe – în portofel, în minte, în contul din bancă. E plină de anecdote, unele amuzante, altele menite a te pune puțin pe gânduri. Să vă dau niște exemple?
Ȋn 1965, când FC Köln şi FC Liverpool au jucat sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, au ajuns la baraj. Nu exista regula loviturilor de departajare, așa că s-a apelat la clasica aruncare cu banul: la prima încercare, moneda a ramas ȋnfiptă pe verticală, în gazon… Pare că banii nu gândesc, dar au modul lor de a ne spune că le suntem supuși.
De ce economisim când atingem pragul bunăstării decente, când avem în cont destul de mulți bani astfel încât să ne împlinim dorințele? Neuropsihologia nu are deocamdată un răspuns. Să fie un instinct de conservare exacerbat? O dorință de acumulare care l-ar face mândru pe Midas? Se întâmplă, se pare, oricui ajunge să adune o sumă decentă. Chiar și vedetelor.! Dintr-un soi de mental accounting, înainte de a câștiga primul Oscar, Dustin Hoffman împrumuta bani de la prietenul său, actorul Gene Hackman, deși avea în bucătărie mai multe borcane de murături cu etichete pe ele: cărți, mâncare, distracƫie – majoritatea pline de bani… Așadar, de ce împrumuta?
Și, până la urmă, câte definiții are chiverniseala? Autorul ne dă exemple de celebrități din lumea afacerilor care, deși se scaldă în milioane sau miliarde, refolosesc vasele de unică folosință, profită de reducerile pentru pensionari la biletele de tren sau cumpără de la supermarket o sticlă de cola pentru a o înlocui pe cea golită din minibarul unui hotel de lux. Miliardarul Warren Buffett e vestit pentru stilul de viață modest, deși are o avere colosală; în aceeași măsură, e vestit pentru activitatea filantropică și pentru filosofia sănătoasă de viață. Până la urmă, banii ne schimbă comportamentul în măsura în care îi lăsăm să o facă.
Cartea conține multe povestioare inedite, captivante, ironice, amuzante. La sfârşitul fiecărui capitol, autorul explică erorile comise, ne arată cum să evităm capcanele psihologice (de exemplu, cred că știți că nu toate megareducerile sunt mega!) și cum să ne redefinim cotidianul ca să scăpăm măcar un pic de sub domnia banului.
După lectura acestei cărƫi, poate nu veți ajunge în elita jucătorilor la bursă, dar cu siguranƫă veți fi mai lucizi cu propriul buzunar…și veți privi banii cu mai multă detașare.