Belzhar – lumea în care te întorci ca să-ți vindeci sufletul

Belzhar – lumea în care te întorci ca să-ți vindeci sufletul

Mi-a plăcut Meg Wolitzer de la prima lectură și mi-am dorit foarte tare să îi văd cărțile traduse și la noi. Cumva, în scriitura ei a reușit un melanj inteligent de literary fiction și mass-market fiction, astfel că de romanele sale se pot bucura deopotrivă și foarte pretențioșii, dar și cei care își doresc doar o lectură escapistă.

2683_c45c05bbPoate că romanele pentru publicul adult sunt mai cunoscute, dar iată că reușește să scrie la fel de frumos și de memorabil și pentru adolescenți, Belzhar este dovada.

O iubire neîmpărtăşită, o suferinţă ascunsă şi o vindecare prin lectura şi explorare interioară. Jam Gallahue simte primii fiori de iubire pentru Reeve Maxfield, un englez venit să studieze pentru un semestru în America. Din păcate, relaţia lor este curmată brusc, iar Jam nu-şi mai poate reveni şi ajunge la o şcoală cu internat pentru adolescenţi “fragili emoţional şi foarte inteligenţi“.

Aici, profesoara de literatură îi îndeamnă să citească romanul Clopotul de sticlă de Sylvia Plath şi le dăruieşte câte un jurnal roșu, în care să îşi noteze gândurile. O metodă cel puțin stranie de a vindeca depresia și tendințele suicidale cu o carte scrisă de o autoare care și-a dus scurta existență măcinată de depresie și în cele din urmă s-a sinucis.

Inexplicabil, fiecare deschidere a jurnalului înseamnă intrarea într-o lume suprarealistă, în care traumele care i-au marcat încă nu s-au petrecut şi totul este bine. Însă la fiecare astfel de întoarcere în trecut fiecăruia dintre copiii geniali dar fragili emoțional li se mai deschide o cale de intepretare a propriilor acțiuni, mai primesc câte o cheie pentru demontarea incertitudinii emoționale în care se zbat, mai dezgroapă câte o amintire adânc ascunsă.

Totul pentru a ajunge la mântuire, la momentul în care tragedia care i-a șubrezit se întâmplă, dar e văzută altfel.

Belzhar este numele pe care-l dau acestei lumi.

„O explorare a minţii umane care te ţine cu sufletul la gură – personajele adolescente ale lui Meg Wolitzer sunt pline de viaţă, cu emoţii reale şi poveşti interesante.” – Kirkus Review

Belzhar nu e un roman doar pentru adolescenți. Problemele tinerilor din carte pot fi ale oricărui om care și-a rănit sufletul și și-a șubrezit mintea în urma unei traume. Așadar, dacă ați avut o dezamăgire în amor, dacă nu reușiți să vă găsiți locul în lumea asta dementă, dacă nimeni și nimic nu vă convinge că viața asta, cu bunele și relele ei, nu merită trăită, dați o șansă acestei cărți.

Meg Wolitzer a scris primul său roman, Sleepwalking, o poveste despre trei fete obsedate de poezie şi moarte, pe când era studentă la Brown University. Printre romanele sale se numără The Interestings (numită una dintre cele mai bune cărţi ale anului 2014 de către The New York Times Book Review, The Washington Post şi The Chicago Tribune, va apărea în 2015 la editura Trei), The Uncoupling, The Ten-Year Nap, The Position şi The Wife. Povestirile sale au apărut în The Best American Short Stories şi The Pushcart Prize.

Eu am să dăruiesc Belzhar prietenilor mei. Pentru că am credința că fiecare dintre noi are nevoie de un Belzhar al său, fiindcă e-n noi – trebuie doar să învățăm, cu răbdare, să îl folosim.

Back to top