Biblioteca pentru o viaţă sănătoasă
Noua Biblie a vitaminelor

Biblioteca pentru o viaţă sănătoasă  Noua Biblie a vitaminelor

Ca să fim sănătoşi trebuie să ne alimentăm corect, să facem mişcare, să ne odihnim bine şi să avem un stil de viaţă echilibrat. Condiţii aproape imposibil de îndeplinit, din cauza ritmului nostru de viaţă şi a multiplelor surse nocive şi de stres. Şi pentru că tot suntem în perioada aşa-zisei detoxifieri de după sărbătorile de iarnă, nutriţioniştii noştri, Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, Prof. Dr. George Puia Negulescu şi Dr. Şerban Negulescu vă recomandă o lectură pentru sănătate.

Noua Biblie a vitaminelor, cartea care a cunoscut 13 ediții revizuite între anii 1985- 2011 este rezultatul unei munci științifice și practice de o viață a profesorului farmacist și nutitionist Earl Mindell și a colaboratorilor săi din Los Angeles, California. Autorii precizează încă de la începutul acestui volum cuprinzător și profesoinal conceput ce sunt vitamimele și cum funcționează acestea: „Privind corpul uman ca un motor  de automobil cu benzină, vitaminele sunt bujiile ce acționează pentru aprinderea, arderea și folosirea energiei benzinei-alimentelor, după ce au fost absorbite“. 

Alimentele din supermarket au ca efect sigur consumul regulat de zahăr procesat industrial, făină albă rafinată, alimente conservate închise în diferite recipiente de sticlă, metal sau plastic; acestea  vor trebui însoțite în mod absolut necesar de suplimente cu vitamine. Autorii subliniază faptul că: „Fiecare adult ar trebui să ia multivitamine deoarece este imposibil să ne obținem toate elementele nutritive necesare din ingesta zilnică de alimente, azi“. Este un sfat util și actual, mai ales pentru consumatorii români care dau buzna în supermarket săptămânal și uită că avem produse similare din surse mult mai curate în piețele libere (legumele și fructele proaspete).

Exemplul făinii albe prelucrate industrial: în acest proces dispar peste 20 de  elemente nutritive naturale ce vor fi înlocuite doar cu 2-3 vitamine și poate niște săruri minerale (calciu și fier). Este concludent, referitor la cea ce putem primi nutrițional din prelucrarea industrială excesivă a resurselor naturale.

Refuzați să mâncați constant alimente reîncălzite sau păstrate la cald (masă de prânz în oraș); în mod cert aveți deficit cronic subclinic (fără manifestări clinice evidente) de vitamina A, complexul B și mai ales de vitamina C.

Mineralele esențiale (calciu, clor, crom, cobalt, cupru, flor, iod, molibden, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu, sulf, vanadiu, zinc) asociate în acțiune  cu cele 13 vitamine sunt prezentate succint, accentuându-se atât asupra surselor naturale cât și a celor din suplimentele special concepute în sensul asigurării necesarului zilnic.

Suplimentele cu aminoacizi utilizate în mod deosebit de către sportivii de performanță, trebuie să fie recomandate de nutriționiști sau personal certificat deoarece pot produce dezechilibre metabolice mai ales în cazul lizinei (raport 2:1cu metionină și 3:1 cu triptofanul). Și în acest caz sunt prezentate cele mai bune surse naturale și ghidul suplimentelor alimentare cu aminoacizi. Arginina (viagra naturală) și taurina (fundamentul structural al aminoacizilor) sunt alți doi aminoacizi prezentați succint și precis în privința rolului lor nutrițional.

Din poziția de nutriționiști cu experiență nutrițională  îndelungată autorii ne recomandă să urmărim cu atenție mențiunile etichetelor de produse din supermarket. Cuvintele: sănătos, pur, natural nu înseamnă nimic; la 80% din produse aceste afirmații nu sunt decât minciuni inteligent ticluite. Atenționarea este direcționată mai ales pentru pâine, cereale pentru micul dejun, mâncarea gata preparată pentru copii.

Un ultim capitol se referă la o listă de alimente, fructe și legume pe care trebuie să o avem cu noi când umplem coşul în supermarket: paste integrale, mazăre și fasole uscate, orz aplatizat, pâine integrală (nu neagră), tărâţe, mere, sparanghel, brocoli, varză de Bruxelles, țelină, castravete, ardei gras, piersici, pere, lapte degresat (1,5-2,0%), arahide, curmale, smochine uscate, iaurt (simplu), căpșuni, spanac, ștevie, afine, zmeură, mure, mandarine, kiwi, cireșe, pepene galben, avocado, roșii, morcovi, ceapă verde, usturoi, ghimbir. (O mare  parte le găsiți în sezon în piețele libere având prospețime, savoare și calități nutriționale demne de apreciat). Indicele glicemic al acestora este scăzut (sub 60%) și pot constitui o dietă pentru un organism sănătos sau chiar utilă în diverse maladii cronice.

Lucrarea este o carte sfătoasă ce în cuvinte simple ne oferă sfaturi și atenționări din întreaga sferă nutrițională, incluzând bineînțeles vitaminele. Sfatul final al autorilor este acela că fiecare adult ar trebui să ia multivitamine. De ce ? Citiți această carte și o să înțelegeți singuri ce importanță au vitaminele în existența și sănătatea noastră în secolul XXI. În mod sigur după 65 de ani nu mai putem rămâne sănătoși fără consumul zilnic de suplimente vitamino-minerale.

Back to top