Bogdan Costin: Un pseudo-anti-jurnal-de-scriitor

Bogdan Costin: Un pseudo-anti-jurnal-de-scriitor

Azi s-a vândut al treilea exemplar din romanul meu. Sau al patrulea, nu mai ţin minte, că e lansat deja de mai mult de jumătate de an. Sunt fericit. Am deschis chiar şi o sampanie în cinstea evenimentului. Pare că sunt un geniu. Sunt atât de puţini oameni care mă înţeleg.

În ritmul ăsta, e posibil chiar să ajung în programa şcolară. Am băut paharul de şampanie cu un amestec de satisfacţie şi frică. Frică pentru că fiecare nou exemplar vândut mă apropie de tirajul care m-ar transforma într-un scriitor popular, deci automat lipsit de geniu.

M-am linistit însă, în cele din urmă. Până la 5.000 de exemplare mai e drum lung. Zic 5000 pentru că suntem în România, slavă Domnului, şi nu vorbim de tiraje medii de câteva zeci de mii de exemplare ca prin occident.

În orice caz, dacă simt că sunt în pericol de a se vinde prea multe exemplare, scot asul din mânecă: o să scriu rapid un roman despre comunism. Ce contează că s-au mai scris o mie de astfel de romane după revoluţie şi eu aveam doar 14 ani atunci? Pot şi eu să scriu ca Soljenitin. Sau scriu un al doilea Ulysses. Şi cu ocazia asta o să intru în USR şi o să am o pensie mai mare cu 50%, ceea ce e bine.  O să particip la toate întrunirile, o să mă pun bine cu toţi, poate o să mă împrietenesc chiar şi cu un deputat sau senator care scrie şi el romane. Uite aşa, poate prind un post de ministru al culturii. Să mă vezi atunci…

 

P.S. Având în vedere că nu mă consider un scriitor, nu am nici un jurnal de scriitor. În consecinţă, am pregătit o pagină dintr-un viitor jurnal pe care-l voi ţine atunci când voi fi eşuat (ceea ce inteleg eu prin a eşua) şi mă voi fi resemnat cu gândul că am devenit, în cele din urmă, un scriitor (sau ce înseamnă pentru mulţi un scriitor în România de azi). Dacă nu vrei să ajung aşa, cumpără, te rog, romanul meu, citeşte-l şi, dacă-ţi place, spune şi altora despre el.

 

Carte de vizită

Bogdan Costin s-a născut pe 30 iulie 1975. Este senior copywriter. Pînă în prezent, impresionanta lui operă deloc literară include mii de scenarii de spoturi TV dintre care cîteva zeci au fost ecranizate și difuzate intensiv în pauzele publicitare. În timpul liber a scris piese de teatru cu care a cîștigat primul loc la concursul de comedie românească din cadrul festCO în 2007 (Blocaj în trafic – pusă în scenă la Teatrul Foarte Mic) și în 2011 (De ce urîm femeile). Romanul Cum să faci primul milion (Polirom) este debutul lui în proză.

Back to top