Book Genome și Booktracks,
invenții pentru cititorii moderni

Book Genome și Booktracks,invenții pentru cititorii moderni

Poate că apariția formatelor electronice ale cărților nu va conduce neapărat la dispariția cărții tipărite, ci la creșterea numărului de cititori. Ceea ce ar fi o veste bună pentru orice editură din lume, pentru orice autor și pentru orice guvern.

Celebra de acum întrebare „Va dispărea cartea tipărită?“ este însoțită de o retorică nouă: „Ce să facem ca să îmbogățim experiența cititorului?“.

Așa a apărut mai întâi proiectul Book Genome, creat pentru a identifica, urmări, măsura și studia multitudinea de caracteristici ale unei cărți. Book Genome analizează și compară mai mulți parametri, printre care limbajul, tema și personajele unei cărți. Raționamentul acestei analize stă în aceea că supraviețuirea unei cărți pe piață depinde de experiența cititorului. Trebuie ca subiectul cărții să i se pară interesant, să rezoneze cu unul sau mai multe personaje și să considere limbajul cărții agreabil. Pentru ca toată lumea să se bucure de rezultatele cercetărilor de șapte ani ale Book Genome, a apărut BookLamp.org, care permite cititorilor să folosească toate instrumentele dezvoltate pentru a găsi cărțile ideale. Intrați pe site-ul lor și jucați-vă puțin cu câteva titluri.

Dacă filmele au coloană sonoră, de ce n-ar avea și cărțile? Așa au gândit cei care au inventat Booktracks și au sincronizat sunetul și muzica într-un eBook. E o idee care pare nebunească, mai ales că unii preferă să citească fără fundal sonor, unii citesc mai repede, alții mai încet…dar se pare că există soluții pentru orice problemă. Imaginați-vă că citiți un pasaj în care un personaj iese furtunos dintr-o încăpere; veți auzi în căști zgomotul unei uși trântite. Dacă veți citi Moby Dick, cea mai mare parte a lecturii probabil că se va desfășura având în fundal sunetul valurilor sparte de pereții corăbiei. În App Store veți găsi deja câteva Booktracks, pentru că Apple este un susținător fervent al ideii, alături de editura HarperCollins.

Back to top