
Pe canalele de streaming este un serial care se cheamă Lucifer – vi-l recomand. Acolo, un înger căzut extrem de sexy își întreabă victimele privindu-le intens în ochi: Ce anume îți dorești cu adevărat?
Ei bine, cred că Gillian Anderson a făcut fix la fel cu femeile pe care le-a întrebat despre fanteziile lor sexuale: Ce-ți dorești când nimeni nu te privește? Cu cine ai fantezii când luminile sunt stinse? Când te gândești la sex, ce vrei cu adevărat?
Traversăm o epocă în care există nu doar războaie în sensul clasic și sângeros, ci și războaie economice, informaționale, ideologice, intergeneraționale și eternul război între sexe. Care mai nou, în România, a căpătat nişte accente extrem de dramatice și injuste.
Bărbatul modern este acolo unde l-a pus femeia, este clar. Contractul social al lui Darwin – în care bărbatul se obligă să asigure întreținerea familiei și bunăstarea femeii, iar ea se obligă să îl îngrijească și să îi nască urmași – nu a mai fost amendat în ultima sută de ani. Și ar fi avut mare nevoie! Căci femeile au ajuns o componentă importantă pe piața muncii, dar se pare că sunt obligate să presteze în aceeași măsură și acasă. Joburi duble plătite mai mult decât prost. Femeile s-au luat cu treaba și au uitat să spună ce își doresc acasă, în societate, la locul de muncă, în relația de cuplu. Și de aici pornește Vreau, cartea lui Gillian Anderson, apărută în traducere la Editura Trei. Căci atunci când vorbim despre sex, vorbim despre feminitate și maternitate, infidelitate și exploatare, consimțământ și respect, corectitudine și egalitarism, dragoste și ură, plăcere și durere. Și totuși mulți dintre noi nu vorbesc deloc despre asta, crede autoarea. Destăinuirile din acest volum sunt extraordinare: pline de dorință, teamă, intimitate, rușine, satisfacție și, în cele din urmă, eliberare. De la fantezii cu o persoană inaccesibilă la evocarea unei scene cu mai mulți parteneri, de la sex blând și tandru la sex pasional și ludic, de la femei care nu au făcut sex niciodată la femei care au făcut mai mult sex decât își pot aminti, aceste scrisori oferă o fereastră către cea mai secretă parte a minții noastre.

„O parte din plăcerea de a citi Vreau – o colecție de 174 de fantezii sexuale anonime prezentate de femei din întreaga lume – este că scenariile sunt adesea izbitor de ciudate. O femeie visează să fie hrănit cu ciocolată de maestrul poțiunii de la Hogwarts. O alta tânjește să facă sex cu clanța ușii de la birou. Femeile sunt încă văzute ca fiind mai puțin sexuale decât bărbații, dar această carte atestă un teritoriu ascuns plin de imaginație, unde dorințele sunt mult mai inventive decât «Milf» și «majoretă» care domină pornografia creată de bărbați“, spune recenzia din The Guardian.
Vreau nu e neapărat o carte pentru femei, e mai degrabă pentru bărbați. Poate cu ajutorul ei vor încerca să vadă, să asculte și să iubească altfel femeile. Nu neapărat conform fanteziilor de acest gen, ci mai degrabă după dorințele lor rămase neexprimate.
Gillian Anderson este actriță de film, televiziune și teatru, producătoare și regizoare, recompensată cu multe distincții. Printre acestea se numără două premii Primetime Emmy, două premii Golden Globe, trei premii Screen Actors Guild și un premiu Evening Standard Theatre. Pe lângă activitatea sa artistică, Gillian este recunoscută la nivel global ca fiind o activistă respectată și susținătoare a numeroase cauze caritabile. A scris, împreună cu Jennifer Nadel, bestsellerul Sunday Times intitulat We: A Manifesto for Women Everywhere (Noi: un manifest al femeilor de pretutindeni), iar în 2023 a fondat brandul de băuturi pentru o stare de bine G Spot, care încurajează femeile să-și îmbrățișeze puterea unică. În 2016 Gillian Anderson a primit titlul onorific OBE (Order of British Empire, Ordinul Imperiului Britanic) pentru contribuțiile sale în domeniul teatrului. Locuiește la Londra împreună cu cei trei copii ai săi.