Cele mai bune producții cinematografice de astăzi, la cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German

Cele mai bune producții cinematografice de astăzi, la cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German

La mijlocul lunii octombrie va debuta cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFG), un eveniment cu tradiție, organizat anual de Goethe-Institut București. Ediția din acest an, plănuită să aibă loc în perioada 16-22 octombrie, va prilejui cinefililor din capitală întâlnirea cu o serie de filme documentare si lungmetraje de excepție: de la filme de avangardă la filme-cult, de la pelicule de debut ale tinerilor cineaști germani până la creații semnate de regizori consacrați, de la povești intime la scenarii cu largi implicaţii sociale. Sunt 13 lungmetraje, care vin să ofere o privire de ansamblu asupra celor mai bune producții cinematografice germane de azi, cele mai multe dintre acestea, recompensate cu premii importante.

ziele filmului german XEdiția din acest a Zilelor Filmului German se bucură și de prezența unor oaspeți germani, precum René Frölke, regizorul filmului Le beau danger, sau Mark Reeder, protagonistul filmului B-Movie, muzician, producător, actor și unul dintre autorii filmului.

Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: Victoria, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an.

Programat în deschidere, Victoria va captiva negreșit publicul și din prisma faptului că a fost filmat într-un singur cadru, lung de 140 de minute. Este o impresionantă realizare în materie de imagine (răsplătită, de altfel, cu Ursul de Argint la Berlinala din acest an), posibilă datorită flexibilității și talentului improvizatoric al actorilor, a declarat Evelin Hust, directoarea Goethe-Institut București, organizatorul evenimentului.

În încheierea Zilelor Filmului German, e programat un eveniment special în Club Control: proiecția filmului B-Movie, o peliculă care documentează undergroundul muzical vest-german al anilor ’80 – un eveniment la care va participa însuși Mark Reeder, protagonist, dar și scenarist al filmului –, urmată de un concert al trupelor Future Nuggets şi Loved by Ghosts.

Selecționerul ediției din acest an este Andrei Rus, critic de film, lector universitar la UNATC și curator al festivalului de film NexT.

Unul dintre cuvintele-cheie care pot descrie ediţia actuală a festivalului este diversitatea. Dacă cinematografia germană a propus în ultimul an numeroase formule stilistice şi a abordat – atât documentar, cât şi ficţional – o varietate de teme, mi s-a părut important ca aceasta să se reflecte în selecţia de filme. De aceea, am fost interesat să acord atenţie egală atât unor cineaşti legendari, ale căror realizări ajung prea rar în faţa publicului din România (Edgar Reitz și Rosa von Praunheim), cât şi unora aflaţi în plină perioadă de glorie (Andreas Dresen, Oskar Roehler sau Sebastian Schipper) şi, bineînţeles, unor nume noi, dar de perspectivă (Edward Berger şi Julian Radlmaier, de exemplu), declară Andrei Rus.

Le beau danger – filmul lui René Frölke despre Norman Manea, Solo Sunny – unul dintre filmele-cult ale RDG-ului semnat de regretatul Konrad Wolf, fost regizor, director artistic și președinte al Academiei de Arte din RDG sau Härte / Dragoste periculoasă al Rosei von Praunheim, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai filmului german postmodern, un film care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2015, secțiunea Panorama Special, în cadrul căreia a obținut locul al III-lea, acestea sunt doar câteva dintre suprizele ediției jubiliare.

Selecția lui Andrei Rus arată într-un mod cât se poate de relevant spectrul larg pe care filmul german de azi reușește să-l acopere – atât din punct de vedere tematic, cât și stilistic. Această ediție jubiliară reprezintă totodată punctul de lansare a unui nou proiect de care Goethe-Institut Bukarest se va ocupa în următoarele luni, și anume prezentarea și punerea în discuție a filmelor din RDG, filme mai puțin cunoscute în România, a concluzionat Evelin Hust.

Back to top