Confidențial despre Jamie Oliver

Confidențial despre Jamie Oliver

Celebru și simpatic, Jamie Oliver este tot timpul la modă, chiar dacă ideile sale par de pe vremea bunicii: să gătești acasă, să iei masa cu familia (Jamie iubește acel plăcut sentiment de apropiere pe care ți-l dă savoarea unei tradiționale fripturi de duminică în sânul familiei), să folosești ingrediente ale producătorilor autohtoni (într-o lume când orice de import e „mai bun“).

„Mă gândesc că, dacă încurajezi oamenii să gătească de la o vârstă fragedă, le dezvolți aptitudini pe care le vor folosi toată viața. Îmi place ideea de a-i ajuta pe cei tineri.

Din cartea Confidențial Jamie Oliver, apărută la Curtea Veche în 2009, am aflat cam ceea ce bănuiam despre celebrul bucătar: este un familist convins (este căsătorit cu fata pe care o iubea de pe la 17 ani), este plin de umor (exact ca în emisiunile sale), gătește de plăcere și face totul cu cea mai mare naturalețe. Ce nu știam în afară de talentul său culinar, am aflat din răspunsul inserat în carte. Întrebat dacă are și alte talente, el a spus: „Sunt un toboșar destul de bun. Sunt un artist destul de priceput. Și mă descurc binișor și în pat!. Bateristul său preferat este Steve Gadd. Iar hobby-urile sale sunt tobele și pescuitul în apă dulce.

Născut pe 27 mai 1975, Jamie Oliver a ales să-și transmită mesajul prin forța exemplului. „Jamie a învățat de la tatăl lui că un restaurant de succes nu înseamnă doar bani, ci mai ales să oferi o masă excelentă și o experiență plăcută clienților“, spun autorii (Stafford Hildred și Tim Ewbank). Părinții vedetei TV dețineau în Essex o cârciumă/restaurant unde el a putut să-și dezvolte toate abilitățile pentru gătit, pentru că era nelipsit din bucătăria localului.

Devenit vedetă de la 21 de ani (imediat ce a absolvit o școală de bucătari la Londra), Jamie nu a adoptat și fițele majorității celebrităților. Iar asta se pare că i se datorează soției sale. „Jools mă ține cu picioarele pe pământ și cu capul în nori“. Și tot despre ea spune că „ceea ce îi stârnește gelozia nu e ceva legat de fidelitatea mea sau de angajamentul meu, ci de timpul pe care i-l ofer“.

Sfaturile sale sunt atât de prețuite  încât dacă într-o emisiune TV face o apreciere referitoare la un produs, lumea se înghesuie să-l cumpere. Pontul său despre cum poți pierde în greutate a prins foarte bine:

„Nu mai cumpărați unt, frișcă și brânză. Folosiți ulei de măsline extravirgin, care este mult mai bun pentru dumneavoastră. Evitați carnea de vită, oaie sau miel, gătiți multe legume și folosiți ierburi și mirodenii. Folosind condimente, pește, fructe de mare, carne albă și legume, sunteți mai fericiți, mai ales dacă încercați să gătiți folosind cât mai puțină grăsime. Puteți evita făinoasele, deoarece vă încetinesc metabolismul“.

O recenzie britanică timpurie, la emisiunea The Naked Chef – spunea că Jamie Oliver arată ca un star rock, vorbește ca un mitocan și gătește ca un înger.

Are propria companie de producție – Fresh Production, din care deține 75%. (aceste informații sunt din 2009). Ar mai fi de știut că suferă de dislexie (dificultate de a învăța cititul și scrisul) dar asta nu l-a împiedicat să-și dorească să salveze vieți prin predarea regulilor de alimentație corectă copiilor și familiilor, de a găti gustos și sănătos.

Discursul său din 2010 de la TED a fost de-a dreptul emoționant și a arătat în mare activitatea și informațiile acumulate în munca sa (îl puteți urmări aici și puteți schimba și subtitrarea în limba română – http://www.ted.com/talks/jamie_oliver.html )

Din păcate cartea – deși interesantă în felul său – nu este scrisă de Jamie Oliver, ci este făcută dintr-o documentare minuțioasă și din declarațiile cunoscuților vedetei TV. În plus, apărută în 2009, adică cu patru ani în urmă, este deja depășită de evenimentele/emisiunile promovate de Jamie. De exemplu, în carte bucătarul nu avea decât doi copii la acel moment, iar între timp a ajuns la patru (trei fete și un băiat). De asemenea, cele mai celebre emisiuni ale sale – Gătește cu Jamie în 30 de minute și Gătește cu Jamie în 15 minute – nu sunt menționate pentru că nu erau realizate la acel moment. Între timp industria Jamie Oliver a umplut nu numai televizorul ci și internetul, cu site-uri dedicate Fundației Fifteen, programului Food Revolution Day, ori cu site-urile sale: acasă la Jamie – ori http://www.jamieoliver.com/ și canalul Food Tube de pe youtube.

Sfaturi de la Jamie Oliver:

Cazul pâinii. O coc o dată cam la trei săptămâni în cantități mari, apoi o pun în congelator. Chiar și după ce a fost înghețată și reîncălzită, pâinea de casă are un gust mai bun decât sertimentele pe care le găsiți în magazine.

 

Verdețurile pot transforma total felurile de mâncare. Felul meu preferat de mâncare vegetariană e o specialitate italiană numită rottollo.

Toată lumea crede că produsele organice reprezintă noua modă, însă eu cred că de fapt discutăm despre vechea modă. Acum șaptezeci de ani, toate erau cât se poate de organice. Iar singurul motiv pentru care sunt atât de scumpe acum e că 90% din întreaga țară a renunțat laagricultura tradițională și folosește chimicale.

Cel mai mare adevăr despre gătit este că nu trebuie să fii bogat pentru a mânca bine. Cele mai bune rețete provin din cultura țăranilor.

Cele trei ierburi fără de care n-aș putea trăi sunt cimbrul, busuiocul și rozmarinul. Condimentul meu favorit este oțetul balsamic.

Aș vrea să câștig o stea Michelin, dar este puțin probabil. Pur și simplu gătitul meu nu este îndeajuns de complicat, dar nu mă deranjează. Jumătate dintre restaurantele acestea unde mănânci cu 100 de lire nu servesc mâncare nici pe departe la fel de bună ca aceea pe care tatăl  meu o oferă la numai 8 lire, lângă o halbă de Guiness. Așa ar trebui să fie gătitul adevărat, să ai ingredientele potrivite și să le gătești cât mai puțin.

O carte de bucate care să aibă succes trebuie să implice mulți bărbați intrați în contact cu partea lor feminină.

 

Back to top