…Deși în realitate s-ar putea să fie o femeie serioasă, cu frică de Dumnezeu, să nu fi cunoscut în sens biblic vreun alt bărbat în afară de tatăl tău și să afurisească orice femeie divorțată sau care nu s-a înhămat la jugul sfânt al căsătoriei. Pentru tine poate să fie o sfântă, domnul Darwin are cu totul altă părere, după cum vezi. Iar argumentele sale științifice sunt expuse și comentate pe larg în cartea Sexul. O istorie timpurie. Pe care o recomand cu drag pudicilor, troglodiților, monogamilor de fațadă, dar și celor care preacurvesc fără teama că vor ajunge să putrezească în cazanele încinse de pasiune ale iadului.
Cartea pornește de la ideea că sexualitatea modernă nu prea mai e sexualitate, e un set de convenții sociale imbecile și nici măcar autenticitate nu mai are. Și dacă ne gândim că acum există practicanți ai sexului virtual, la telefon, prin videochat…îi putem da dreptate. Autorii, Christopher Ryan și Cacilda Jetha, debordează de optimism când susțin – și argumentează de-a lungul cărții – că suntem niște ființe hipersexuale, dar dogmele religioase și preceptele sociale ne-au adus în halul în care suntem azi: niște workaholici obosiți care bifează sexul de câteva ori pe an (niciodată destule) și care își convertesc energia sexuală în alte domenii. Mai nou, pe lângă heterosexuali și homosexuali, cu toate subcategoriile lor, au apărut asexualii – oamenii pentru care sexul e un concept la fel de prietenos precum hidratarea solului lunar.
Să revenim la Charles Darwin și blasfemia lui la adresa miracolului maternității și căsniciei. Domnul de mai sus susține, în mod ironic fix la pagina 69 a cărții, că viața de cuplu e un troc în care ea aduce fertilitatea și fidelitatea (în majoritatea cazurilor, pe vremea lui Darwin) iar el oferă în schimb bunuri și servicii (hrană, haine, întreținere, protecție). Acesta este unul dintre principiile de bază ale psihologiei evoluționiste. Pe lângă această teorie a prostituției matrimoniale, veți mai afla din carte că femeile sunt mai dotate erotic – și cerebral și logistic, să spunem –, că din punct de vedere sexual suntem mai aproape de maimuțele bonobo decât de cimpanzei, că psihologii și psihanaliștii n-au nici un răspuns clar în privința psihicului erotic feminin. Totul într-o proză alertă, amuzantă, plină de rezultate ale unor studii (unele foarte stranii, veți vedea) și de exemple edificatoare.