De profesie demistificatori

De profesie demistificatori

Lynn Picknett şi Clive Prince sunt doi autori deveniţi celebri mai ales datorită controversei iscate în jurul celebrului Dan Brown, în care au susţinut că el s-a inspirat pentru Codul lui Da Vinci din cartea lor din 1997, Misterul templierilor. Ulterior, Brown a și recunoscut acest fapt. Prezenți la București pentru lansarea cărții Măștile lui Hristos la un precendent târg Gaudeamus, Picknett și Prince au mărturisit că aceste căutări și documentări pentru construirea unei istorii creștine alternative le-au cam secat puterile.

S-au cunoscut în 1989 și de atunci caută să pună la cap la cap surse istorice și literare dintre cele mai diverse pentru a construi o altfel de poveste a umanității, una în care îndoiala este legitimă și în care întrebarea „de ce?“ primește întotdeauna mai mult de un răspuns. Căutările lor exhaustive nu par să îi fi îndepărtat de esența umană a credinței, însă acum și-o definesc mai mult la nivel spiritual decât faptic, ceea ce îi face să treacă drept atei în ochii celor pentru care dovezile de iubire pentru Dumnezeu se mai măsoară încă în vizite la biserică, prezența la slujbele importante și sfaturi pioase pentru neîncălcarea cuvântului sfânt.

Lynn Picknett şi Clive Prince, autorii cărților Misterul templierilor şi Misterul Sionului, îşi îndreaptă de această dată atenţia asupra lămuririi neclarităţilor care înconjoară figura lui Isus Hristos. Concluziile din cartea Măștile lui Hristos sunt susţinute de ultimele cercetări ale Evangheliilor, de alte texte anterioare şi de descoperiri arheologice, precum şi de examinarea numeroaselor teorii contradictorii ale specia­liştilor în domeniu.

Una dintre interesantele teorii ale autorilor explică, în premieră, relaţia de dependenţă a lui Isus de Ioan Botezătorul, considerat adevăratul Mesia. Conform lui Picknett şi Prince, Evangheliile au fost modificate astfel încât să ascundă adevărul despre importanţa covârşitoare a lui Ioan şi această adevărată „muşamalizare“ nu a încetat niciodată – o dovadă că istoria este rescrisă în permanenţă. Pentru prima dată, toate teoriile şi diversele fapte legate de Isus sunt luate în considerare într-o carte accesibilă marelui public.

Back to top