Scris din zbor

Scris din zbor

Mulţi oameni celebri petrec o grămadă de timp călătorind cu avionul. Şi mai ales la zborurile lungi, te plictiseşti de moarte după ce ai citit toate revistele şi ai zapat prin oferta de entertainment. Atunci ce-ţi rămâne de făcut? Începi să te gândeşti la viaţa ta şi te trezeşti făcând diverse liste, bilanţuri, strategii. Din acest punct de vedere mă simt foarte aproape de Karim Rashid, designer-superfaimos-care-a-devenit-superbogat-după-ce-a-creat-un-coş-de-gunoi, în deceniul trecut, şi care acum patru ani a scris Design your self: Regândeşte modul în care trăieşti, iubeşti, munceşti şi te joci, o carte pe care v-o recomand aici.

Eu am făcut un interviu cu el în 2004, când pentru presa românească era fresh meat sau, în cel mai rău caz „cine naiba e Karim Rashid?“ (între timp a fost „descoperit“ de diverşi). Well, e cineva talentat, creativ, dezinhibat, care poate să facă milioane rotunjind forme clasice şi schimbându-le culoarea. Dar să revin: atunci Rashid îmi spunea că a avut timp să îmi răspundă la întrebări în cursul unei călătorii cu avionul.

La cartea de faţă, tot în avion a început să lucreze. Prin urmare, e aproape normal să pună în ea nişte clişee de bun simţ alături de nişte idei îndrăzneţe şi de câte o vorbă memorabilă. Am apreciat ideile legate de organizarea spaţiului de lucru şi de abordările ingenioase ale potenţialilor clienţi sau angajatori.

M-au amuzat sfaturile pentru dietă şi listele dinspre finalul cărţii. Şi am fost de acord cu el asupra câtorva chestiuni, gen „ţineţi-vă mereu mintea deschisă“, „nu judecaţi şi nu faceţi presupuneri“, „bisexualitatea e ceva natural“, „încercaţi totul măcar o dată“, „ordinea este zen, ordinea este relaxantă“. Mi s-a părut stupid să citesc că ar trebui să renunţ la rafturile de cărţi şi la orice suprafeţe plane care m-ar îndemna la depozitat lucruri. Mi s-a părut prea mult să renunţ la negru. Şi aproape insuportabil să aflu că „educaţia constă în lucruri care nu îţi sunt oferite“.

La sfârşitul lecturii am zâmbit: e prima carte de cvasi-self help pe care o termin. E amuzantă şi merită dăruită prietenei stresate de orice sau celei disperate să urmeze ultimul trend, şefului obsedat de ţinutele office și ideile perimate sau chiar mamei, care nu mai conteneşte cu sfaturi lemnoase.

Back to top