Gaudeamus 2012. Căutătorii de povești

Gaudeamus 2012. Căutătorii de povești

Totul a început în 2009, când Fundația Bill & Melinda Gates a adus în România programul Biblionet. Program care până în februarie 2012 a instruit 2175 de biblliotecari și a echipat peste 1500 de biblioteci publice din întreaga țară cu 6460 de calculatoare. Dincolo de cifre, programul Biblionet redă bibliotecilor publice locul vital în inima comunităților.  Bibliotecile publice de la sat sau de la oraș redevin adevărate centre sociale. Până mai ieri, la biblioteca se citea în liniște. De-acum, aici vin oamenii să caute informații pe internet, de la știri la locuri de muncă sau la soldul de pe cardul bancar. Aici vin adulții la cursuri de perfecționare profesională, și tot aici vin copiii să vorbeasca cu părinții plecați la muncă în străinătate.

În povestea aceasta, bibliotecarii nu mai sunt administratorii anonimi ai cărților de pe rafturile bibliotecilor. Ei devin administratorii de povești vii. Pentru că printre cărți, rafturi, și calculatoare, își fac loc poveștile reale ale oamenilor. Domnul Neculai din Comuna Helegiu și-a găsit un post de electrician cu ajutorul internetului de la biblioteca locală. În Dubai. În biblioteca din Mediaș, bunicii cu blog și cont de Facebook vin la BuniNet. Tot datorită internetului, în Municipiul Moreni din Dâmbovița o mamă își regăsește copilul dat spre adopție acum 15 ani. La Băile Felix, un turist turc află ce atracții să viziteze de la bibliotecara locală, cu ajutorul Google Translate. Iar italianul Mateo din Torchiarlo vorbește cu doamna Ionescu, bibliotecara din Țânțăreni, cu ajutorul copiilor romi care au locuit o vreme în Italia. În sfârșit, la Bibliocrâșma din Maramureș e veselie mare.

Când biblioteca e și forum, și ziar, și școală, și doctor, și sală de lectură și loc de legat prietenii, poveștile oamenilor o umplu de viață. Și atunci vin ei, căutătorii de povești, pentru  a le aduce în fața ta. Pentru a-ți spune că biblioteca se schimbă și că poți să o redescoperi ca pe un prieten drag.

Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu și Cătălin Ștefănescu sunt căutătorii de povești. Vreme de 3 luni, ei și-au pus la dispoziția cauzei noastre timpul și talentul. Încredințați că atunci când vine vorba de povești, niciun scriitor nu egalează viața trăită, cei trei au plecat într-un tur al bibliotecilor din țară în căutare de istorii autentice și personaje pitorești. La sfârșitul marii călătorii și al proiectului, poveștile celor trei se întâlnesc într-o carte. O carte tipărită clasic pe hârtie, dar și un e-book tradus și în engleză pentru o carieră internațională, pe raftul virtual al bibliotecii vremurilor noastre. Veniți la Gaudeamus și îi puteți întâlni pe cei trei căutători de povești vineri, la ora 17.00, la Bursa de contacte.

 

Back to top