Gaudeamus la final. Și o listă secretă

Gaudeamus la final. Și o listă secretă

Au fost cinci zile de Gaudeamus în care cartea a fostreginaabsolută, admirată, adorată, dusă acasă. Cum vă spuneam, încă din prima zi traficul în târg a fost mai intens, iar editurile au confirmat că față de anii trecuți au vândut mai bine – parcă au avut și mai multe reduceri și ofertă mai variată.

Copiii s-au bucurat de multă atenție, editurile cu ofertă dedicată lor erau pline de culoare, de agitație și decorate de Crăciun, ca să le sugereze cumva părinților că Moșul nu trebuie să uite să aducă în desagă măcar o carte…Așa că Litera, Corint Junior, Arthur, Nomina, Prut, Girasol, Gama, Egmont, RAO, Curtea Veche ș.a. au titluri care de care mai frumoase, potrivite pentru orice vârstă.

Adulții s-au bucurat de miile de titluri de ficțiune la prețuri foarte bune, dovadă că standurile Trei, Polirom, Litera, Humanitas, Nemira, RAO, Curtea Veche, Art au fost tot timpul aglomerat. Multe titluri, prețuri bune, decizii greu de luat pe loc. La nonficțiune, Publica rullzzz!

Eu am fost foarte fericită joi, pentru că am cunoscut niște liceeni cum sper să fie cât mai mulți: implicați, deschiși, cu opinii, cu gusturi literare, cu voce și discurs excelent. S-a întâmplat la dezbaterea „E mai bine să alegi ce să citești cu un mentor decât de unul singur?“, organizată de ARDOR, BookMag și Radio Romania Cultural. Sincer, a fost cel mai interesant eveniment cu protagoniști români la Gaudeamus 2013. Spun asta pentru că de departe, toate evenimentele care i-au implicat pe scriitorii scandinavi s-au bucurat de cel mai mare succes.

M-am bucurat și eu de întâlnirea cu scriitorii scandinavi și proza lor, de cartea Adrianei Babeți – Amazoanele. O poveste (pe care vă provoc s-o citiți), de Sânge și splendoare – noua apariție Sarah Dunant la Humanitas Fiction (o voi întâlni în curând, la Festivalul Internațional de Literatură București, care are loc în perioada 4-6 decembrie, la Muzeul Țăranului din București), de cartea de bucate a Stelei Popescu – pentru că îi seamănă, e amuzantă, spumoasă, creativă, plină de culoare și bănuiesc că și de savoare: Gătește moldovenește cu Stela Popescu. Mai am pe lista de lectură Maimuța carpatină a lui Radu Paraschivescu – 30 de texte delicioase, dar și Mireasa hoțomană – încă un roman fabulos și al naibii de inteligent de Margaret Atwood, o autoare pe care o ador! O să recitesc cu drag Eseuri de îndrăgostit de Alain de Botton (am o relație de love & hate cu acest autor, dar cartea aceasta face parte din prima categorie J).

Un prieten mi-a recomandat acum ceva vreme o lectură altfel, Șase lecții ușoare de Richard P. Feynman, așa că am luat-o de la Humanitas, alături de biografia marelui fizician – Vă țineți de glume, domnule Feynman!. O poveste de iubire atipică și o lecție de dragoste imensă și reziliență este cartea de memorii a lui Jane Hawking, Dragostea are 11 dimensiuni. Viața mea cu Stephen Hawking. O să mă mai bucur în curând de Papa Francisc. Convorbiri cu Jorge Bergoglio, de cea mai recentă traducere din Malcolm Galdwell, David și Goliat și de memoriile lui Djokovic.

Dacă nu știți ce cadou să faceți cuiva, eu cred că cel mai recent volum al lui Andrei Pleșu e o idee bună: Din vorbă-n vorbă e o poveste în 23 de episoade de istorie vorbită, iar autorul e șarmantul de serviciu al culturii contemporane J. Dacă vă doriți un dar mai ușurel, iată: Mic dejun cu Socrate. Marii filosofi explicându-ți viața de zi cu zi, din colecția IQ 230 de la Litera.

Un dar emoționant, sensibil și din suflet? O carte de Andrei Makine – Makine ca Makine de la Polirom sau ca Gabriel Osmonde – Lucrarea iubirii, de la Univers –, ediția aniversară Alchimistul de Paulo Coelho, Curtezana și samuraiul de Lesley Downer, Visătoarea din Ostende de Erich-Emmanuel Schmitt ori ceva dulce și ușor ca un desert sofisticat din colecția Lira.

Un dar sofisticat pentru o business woman mereu în mișcare? Unul dintre audiobook-urile din colecția excelentă Humanitas Multimedia. Eu vă recomand A Cup of Tea de Katherine Mansfield și Pușca de vânătoare de Yasushi Inoue. Uimitoare!

Aveți chef de niște dezvăluiri serioase, bine documentate, ori de mărturisiri complete, dezbrăcate de orice precauții politice? Iată o listă: CIA și asasinarea celor doi Kennedy de Patrick Nolan, Programat să ucidă (tot despre Kennedy) de Ion Mihai Pacepa, Supraviețuitorii de Peter Conradi – toate trei de la Corint, apoi Monștri. Cele mai malefice personalități istorice, de la Nero la Osama bin Laden de Simon Sebag Montefiore și Amintiri. Viața mea înainte și după Perestroika de Mihail Gorbaciov (ca să înțelegeți începuturile tranziției noastre demente) de la Litera. Carte de muncă, de Costi Rogozanu, e o analiză lucidă si hâtră a anilor pe care îi trăim, merită citită ca să înțelegeți ce și cum.

La final, trag spuza pe propria-mi turtă și vă spun că nu e dar de Sf. Andrei, de Ziua Națională, de Moș Nicolae, de Crăciun sau de Anul Nou mai spectaculos și mai amuzant decât cartea aceasta: Extraordinarul voiaj al unui fakir care a rămas blocat într-un dulap Ikea, de Romain Puertolas (de la Baroque Books & Arts). E traducerea mea și mă mândresc cu ea, e amuzantă, e adevărată, e antrenantă și e vie!

Back to top