A doua ediție a Galei Industriei de Carte din România a fost mai bogată în premii decât prima, pentru că s-au mai adăugat niște categorii noi. A fost mai spectaculoasă, deși anul acesta ne-a lipsit efervescența Norei Iuga, însă ea a fost înlocuită de lirismul recitalului de chitară susținut de Trio Zamfirescu. Până la seara decernării premiilor au fost voci care au contestat ba noua listă a categoriilor, ba lista finaliștilor. Eu văd asta ca un semn al dorinței editorilor de a ajunge cândva pe scena galei – pentru că dacă nu-ți pasă de un astfel de premiu, ignori orice listă și îți vezi de ale tale.
Prin urmare, Gala Industriei de Carte, un eveniment căruia anul trecut nu i se dădeau nici măcar șansele unei nașteri cu probleme, ajunge să fie un moment dorit și așteptat de publisheri. Deci am mai făcut un pas către normalitate.
Mi-ar fi plăcut să le văd pe scenă, la final, pe cele două doamne, Oana Boca Stănescu și Ioana Gruenwald, ale căror eforturi imense nu se văd – dar vă spun eu că luni în șir au bătut la uși de posibili sponsori și au fost ignorate sau li s-a spus că nu sunt bani. Deși e singurul eveniment care premiază excelența în publishing, nici instituțiile statului nu l-au susținut pe măsură. O reverență pentru oamenii inimoși de la Ministerul Culturii, care s-au îndrăgostit de gală de la prima ediție și pe care i-am văzut și aseară la eveniment.
Probabil că acum urmează comentariile pe lista de premianți, din partea celor care au concurat și nu au primit nimic. Aici mai avem de lucrat, la capra vecinului și la infatuarea lăudatului – ar fi bine ca alături de plachetă și flori, unii premianți să primească și o doză de realism.
Da, sunt multe proiecte frumoase și merituoase, dar eu cred că există un loc pentru fiecare. Cine nu a urcat până acum pe scena galei, trebuie să continue să facă lucruri frumoase și într-o zi va fi acolo.
Dar cum ar fi lumea asta dacă am trăi numai pentru recunoașterea meritelor? Ce-am face zi de zi dacă am aștepta să ne aplaude o dată pe an niște străini? Iată lista laureaților:
1. Categoria „Cea mai frumoasă carte”
a) Concepţie grafică: Despre ochiul de veghe (Meteorologia unui bazar ideatic) de Vladimir Bulat (Square Media / concepţie grafică Alexandru Branişte)
b) Carte ilustrată: Temporary yours. 1995-2012 – Dan Perjovshi (Idea Design + Print) și Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei (Igloo Media)
2. Categoria „Cea mai bună carte a anului”
a) Beletristică: Toate bufniţele de Filip Florian (Polirom)
b) Nonficţiune: Internaţionala mea de Ion Ianoşi (Polirom)
c) Carte de specialitate: 20 de întrebări despre Immanuel Kant de Mircea Flonta (Humanitas)
Menţiunea specială a juriului: Noul Cod Civil. Comentariu pe articole – Flavius-Antoniu Baias, Eugen Chelaru, Rodica Constantinovici, Ioan Macovei, coordonatori şi autori (C.H. Beck)Notă: La această subcategorie, Radu Dimitriu nu a participat la jurizare.
d) Carte pentru copii şi tineret: Ce poţi face cu două cuvinte. Juniorii (Art)
3. Categoria „Cea mai bună traducere”: Satantango de László Krasznahorkai (Curtea Veche Publishing / Traducere de Anamaria Pop)
Menţiunea specială a juriului: Divina Comedie. Infernul de Dante Alighieri (Humanitas / Traducere de Marian Papahagi)
4. Categoria „Cea mai bună colecţie”: Psihologie pentru toţi – Trei
Menţiunea specială a juriului: Yorick – Nemira
5. Categoria „Cea mai bună carte netipărită”: E-Book – Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o de Paula Erizanu (Cartier)
Menţiunea specială a juriului: Polirom
Audiobook: I.L. Caragiale, Mofturi 1877-1902. Pagini de proză jurnalistică rostite de Radu Beligan, Ion Lucian, Mircea Albulescu, Virgil Ogăşanu, Mitică Popescu, Valentin Uritescu, Petre Lupu, Valentin Teodosiu, Mircea Constantinescu, Magda Duţu (Editura Casa Radio)
6. Categoria „Cea mai bună bibliotecă”: Biblioteca Judeţeană Timiş
7. Categoria „Cea mai bună tipografie”: G. Canale C S.A.
8. Categoria „Cea mai bună librărie”: Librăria Engleză “Anthony Frost” (Bucureşti)
9. Bestseller românesc – cel mai bine vîndut titlu al anului: Lucian Boia, De ce este România altfel?
10. Best New Entry: edituri – Baroque Books and Arts (Bucureşti); librării – Bookstory – librărie independentă (Cluj-Napoca). Menţiunea special a juriului: Humanitas Cişmigiu (Bucureşti)
Premii Speciale
Cea mai bună campanie de Marketing / PR / CSR: Cărtureşti Pop Up (Cărtureşti)
Cea mai eficientă platformă online dedicată promovării cărţilor: Booktopia. Menţiunea specială a juriului: Graphicfront.ro.