Dru Anderson se mutase de curând din Miami în Dakota de Sud, adică trecuse brusc de la clima înăbușitoare, lipicioasă și umedă din Florida la zăpezile care blocau circulația zile în șir. Și, de parcă nămeții n-ar fi fost de ajuns ca să se simtă străină în Foley, nu se împacă în nici un fel cu atmosfera din liceu, unde profesoara Bletchley îi face viața amară, iar colegii o ignoră. Mă rog, nu chiar toți – ciudatul clasei, Graves, manifestă un interes bizar pentru ea. Așa începe romanul pentru adolescenți Altfel de îngeri, de Lili St. Crow.
Dru nu se sinchisește prea mult de școală și de Graves. Are alte griji, mult mai serioase: tatăl ei a plecat într-o misiune cunoscută doar de el și nu s-a mai întors. Așa că fata îl așteaptă, îngrijorată și fără să știe cui să-i ceară ajutor, pentru că nu mai are alte rude, nu are nici prieteni, nici măcar cunoștințe…Iar așteptarea ei se termină brusc, când aude niște zgrepțănături la ușa din spate. Se duce să vadă cine încearcă să intre și descopără că tatăl ei se întorsese… dar nu mai era tatăl pe care îl știa și care o iubea. Cel care încerca să dărâme ușa era un zombie cuprins de ură, care voia s-o ucidă. Așa că Dru e silită să-și salveze viața, omorând făptura nopții în care fusese transformat cel ce-i dăduse viață. Apoi, în stare de șoc, părăsește casa și hoinărește prin zăpadă, fără să știe prea bine ce face.
Când își revine, se găsește în centrul comercial, încercând să bea o cafea care se răcise de multă vreme… și nu știe ce să facă, nu știe unde să se ducă, pentru că nu are curajul să se întoarcă în casa în care rămăsese cadavrul tatălui ei transformat în zombie… Așa încep aventurile lui Dru Andreson, tânăra care nu știe prea bine nici cine este, nici ce este – doar că tatăl ei lupta împotriva unor făpturi stranii și foarte periculoase.
În timp ce stătea cu cafeaua în față, se pomenește că e abordată de singurul individ pe care n-ar fi avut chef să-l vadă: Graves cel ciudat. Spre surprinderea sa, tânărul dă dovadă de multă sensibilitate și se oferă s-o ajute, fără să știe ce i s-a întâmplat, dar dându-și seama că Dru trece prin momente tare dificile. Aflând că n-are unde să se ducă, îi oferă adăpost în ascunzișul său din subsolul centrului comercial. Între cei doi adolescenți încep să se înfiripe relații de prietenie și de încredere… care iau brusc o altă turnură când sunt atacați de făpturi bizare, cu înfățișare ce reprezintă un amestec înfiorător de om și lup. Mai mult, una dintre aceste făpturi ia foc, încercând, într-un fel incredibil, s-o incendieze pe Dru!
În lupta indescriptibilă care are loc în mall-ul pustiu, Dru reușește să-și omoare adversarii, dar Graves e mușcat de unul dintre oamenii lup. Așa că fata n-are de ales: trebuie să se întoarcă în casa pe care o părăsise, pentru a afla cum poate să-și salveze prietenul – căci acesta este în pericol să se transforme în vârcolac. Încercând să afle ce se întâmplase cu tatăl ei și cine îl transformase în zombie, Dru și Graves îl cunosc pe Christophe, un adolescent cam de aceeași vârstă cu ei, dar mai îndemânatic în tot ce făcea și care știa foarte bine în ceea ce era implicat.
Abia acum lucrurile încep să se lămurească. Pentru că noul lor prieten este un djamphir – adică un metis de om și vampir. Și se dovedește că și Dru face parte din aceeași categorie. Numai Graves n-are sânge de vampir – dar e pe jumătate vârcolac.
O colecție interesantă de indivizi, care trebuie să se apere de făpturile nopții, conduse de Sergej – vampirul atotputernic care o omorâse pe mama lui Dru, care-i venise de hac și tatălui ei și care voia acum s-o ucidă și pe Dru, ultimul membru al familiei Anderson.
Ne pomenim, fără să fi fost avertizați, că Lili St. Crow ne târăște într-o lume stranie, ce se supune unor legi ce nu seamănă cu nimic cunoscut. Da, avem de-a face cu vampiri, zombie și vârcolaci – plus alte multe făpturi de coșmar – dar care nu seamănă cu ceea ce știam noi despre ele, pentru că autoarea se străduiește să creeze o nouă mitologie, să împletească altfel firele epice ale unor povești care au mai fost spuse. Iar eroina sa, Dru, se zbate să iasă din coșmarul acela, dorind, în același timp, să facă dreptate și să-și răzbune familia…
Sincer vorbind, m-a captivat povestea spusă de Lili St. Crow, de ritmul ei trepidant – și de credința sinceră a eroilor ei în victoria binelui. Abia aștept să văd cum va evolua povestea, în volumele următoare.