Polirom şi Cartea Românească vor participa la cea de-a XX-a ediţie a Tîrgului Internaţional de Carte Gaudeamus (20-24 noiembrie 2013) cu peste 1000 de titluri, toate aflate la reducere (20%), cu oferte speciale (cărţi la 10 lei), dar şi cu pachete promoţionale accesibile publicului larg (30-40% reducere). 39 de noi titluri vor fi lansate la această ediţie Gaudeamus (35 de evenimente), la standul editurilor, dar şi la Standul Dacia sau Bursa de contacte, din cadrul Complexului Romexpo Bucureşti.
Cititorii pasionaţi de memorialistică vor putea găsi la standul nostru primele două titluri din noua colecţie Polirom, Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri, un proiect editorial inedit, ce reuneşte jurnale, memorii şi autobiografii de ieri şi de azi, cărţi rare redate publicului după multă vreme, cărţi consacrate, care şi-au cîştigat deja o faimă binemeritată, ori texte inedite. Este vorba despre volumul Amintiri de la Junimea din Iaşi, de George Panu, mărturii ce dovedesc intuiţie de gazetar experimentat şi captivează cititorul prin farmecul relatării şi detalii mai puţin cunoscute din istoria grupării, precum şi de Jurnalul eseistei şi traducătoarei Alice Voinescu, în paginile căruia îi puteţi întîlni pe Nicolae Iorga, George Enescu, Regina Maria, Gala Galaction, Marietta Sadova, dar şi pe André Gide, Roger Martin du Gard, Paul Langevin, François Mauriac sau Ernst Robert Curtius.
Adriana Babeţi, critic literar şi unul dintre cei mai importanţi eseişti români contemporani, vă propune o incursiune fascinantă în lumea femeilor războinice, o călătorie virtuală ce porneşte din Antichitate şi ajunge pînă în secolul XXI, o poveste fascinantă avîndu-le ca protagoniste pe amazoane, femei de stirpe zeiască, după unii, fiinţe cît se poate de pămîntene, după alţii. Vă puteţi întîlni cu Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar şi Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnişoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo şi Lisbeth Salander în volumul Amazoanele. O poveste (proiect editorial finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional), apărut de curînd în colecţia Plural M a Editurii Polirom.
Noi titluri apărute în Seriile de autor Polirom vor fi prezentate la standul nostru: Filosofii paralele de Marta Petreu, un volum despre filosofia şi cultura românească, ce cuprinde dintr-o singură privire şi raiul ţiganilor lui Budai-Deleanu, şi infernul comunist prin care a fost constrîns să treacă Blaga în ultimii ani ai vieţii sale; Legături de sînge. Povestea Ioanei de Aurora Liiceanu, un tablou realist al vieţii în închisoare, un volum în care autoarea încearcă să stabilească dacă există un „cod genetic” al criminalilor sau dacă faptele acestora sînt rezultatul educaţiei şi al conjuncturii.
De neratat este şi întîlnirea cu profesorul Paul Cornea, prilejuită de lansarea volumului Ce-a fost – cum a fost. Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache, despre care Eugen Negrici notează: „Prin bogăţia excepţională a informaţiilor şi cantitatea impresionantă de viaţă, oferă o şansă şi celor care nu au avut parte la vreme de înţelepciunea, cordialitatea şi magia prezenţei Profesorului nostru“.
Cristian Tudor Popescu va lansa la Gaudeamus o nouă carte, Filmar (colecţia Ego. Publicistică), un volum ce abordează subiecte legate de cinematografie, fără să ocolească însă analizele unor evenimente recente. Cunoscut cinefil, autorul trasează paralele între producţiile cinematografice şi viaţa reală, între personaje de film şi persoane publice, dar prezintă şi filme mai vechi sau mai noi, actori, regizori, festivaluri şi premiile oferite în cadrul acestora.
Actorul Mircea Diaconu va lansa la standul nostru un roman emoţionant despre copilărie, La noi, cînd vine iarna, apărut de curînd în colecţia Fiction Ltd., şi în ediţie digitală. Un roman cu unchi şi mătuşi, cu bunici şi vecini – unii îngeri protectori, alţii demoni cu chip uman –, în care un suflet inocent ne arată că binele din oameni poate învinge şi în cele mai întunecate vremuri.
Varujan Vosganian, autorul romanului Cartea şoaptelor (tradus deja în numeroase limbi, considerat de critică o epopee a secolului XX, o carte identitară pentru poporul armean), lansează Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri (Fiction Ltd.), un volum care ne previne că, dacă memoria, ca stare de luciditate, nu se regăseşte în prezentul şi chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decît o reîntoarcere în trecut.
„Omul contemporan, devenit un mutant genetic al societăţii de consum, este mai mult decît obsedat de începuturi, el are o foame de începuturi“. Acesta este punctul de plecare al celui mai recent roman semnat de Matei Vişniec, Negustorul de începuturi de roman, apărut în colecţia Proză a Editurii Cartea Românească, şi în ediţie digitală, ce va fi lansat, de asemenea, la Gaudeamus 2013.
Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut (colecţia Ego. Proză), de Tatiana Niculescu Bran, o incursiune ameţitoare în istoria personală şi în cea colectivă, un roman în care Generaţia pierdută a Basarabiei interbelice se întîlneşte cu generaţia Pink Floyd a României comuniste, va fi, de asemenea, lansat la Gaudeamus 2013.
Dacă iubiţi proza scurtă, Polirom vă propune pentru această ediţie a tîrgului 40 de texte de o mare varietate stilistică scrise de 23 de autori, cele mai bune povestiri ale celor mai buni autori de proză scurtă din anii 2000. Este vorba despre antologia Best of: proza scurtă a anilor 2000, coordonată de Marius Chivu, disponibilă şi în ediţie digitală.
Patru cărţi-eveniment din colecţia Biblioteca Polirom vor fi lansate la această ediţie a Tîrgului Internaţional de Carte Gaudeamus: Teatrul lui Sabbath, de Philip Roth, un roman excepţional, cîştigător al National Book Award for Fiction 1995, tradus din limba engleză de Iulia Gorzo; O femeie iubită, cel mai recent roman al scriitorului francez Andreï Makine (care, de altfel, se va afla la Bucureşti în perioada 22-24 noiembrie), traducere din limba franceză de Daniel Nicolescu; Cevdet Bey şi fiii săi, de Orhan Pamuk, traducere din limba turcă şi note de Luminiţa Munteanu, un roman ce acoperă viaţa a trei generaţii, de la începutul secolului XX şi pînă în zilele noastre, şi îşi desfăşoară istoria alături de întîmplări ce au marcat viaţa mai mult sau mai puţin necunoscută a Turciei; Tzukuru Tazaki cel lipsit de culoare şi anii săi de pelerinaj, un roman fermecător despre memorie, prietenie şi iubire, marca Haruki Murakami, traducere din limba japoneză de Florin Oprina.