O lectură cu mulți fiori de gheață

O lectură cu mulți fiori de gheață

Probabil că ați auzit de Mikkel Birkegaard și marele său succes de debut, Libri di LucaBiblioteca umbrelor. O carte despre misterele care se ascund în spatele cuvintelor, despre puterea înrobitoare a vorbelor rostite răspicat și despre tainele străvechi care ajung la lumină pentru a salva o lume pierdută deja.

La doi ani după ce a terminat Biblioteca umbrelor, Birkegaard a surprins lumea literară daneză și internațională cu un nou roman, foarte departe ca stil de cel de debut.

Condamnat la moarte este un thriller cu accente horror, iar acest horror nu vine din descrieri super-sângeroase (deși sunt vreo trei-patru care or să vă dea fiori), ci din atmosfera creată în jurul personajului principal, Frank Føns.

Un scriitor de succes în lumea thrillerului, Føns îşi datorează celebritatea scenelor dure din romanele pe care le scrie. Cînd însă ficţiunea părăseşte paginile cărţii şi coboară în stradă, cînd crimele din poveştile sale devin realitate, lumea lui Frank se tulbură. Foarte tare! Căci aceste crime îl duc la cărțile scrise de-a lungul anilor și la fericirile și dramele trăite în paralel: cum a cunoscut-o pe fosta lui soție și cât de fericiți au fost până ce ea a descoperit că el își imagina torturi îngrozitoare asupra copiilor – pe care da, le punea în romane. O mamă n-o să se simtă niciodată confortabil știind că și-a lăsat copilul mic cu soțul care își imaginează atrocități. Au urmat un divorț dureros, izolarea, alcoolismul și multe alte romane de groază pe care publicul le aștepta nerăbdător, pentru că erau generatoare de senzații tari.

Dar pe urmele lui Frank este acum un asasin care vrea să îi arate că nu a fost deloc atent la detalii în thrillerele sale de succes. Trei crime din cărți sunt replicate pentru ca scriitorul să își vadă greșelile și să coboare de pe piedestalul celebrității infatuate. Prima victimă a fost o femeie cu care Frank avusese o aventură în trecut, a doua este polițistul cu care se consulta pentru cărțile sale, iar a treia o prezentatoare TV cu care scriitorul a avut de-a lungul anilor o relație de iubire și ură – și care este ucisă chiar după o partidă de sex cu el.

Frank Føns începe să scrie o nouă carte, concepe o nouă tortură, iar finalul, adică întâlnirea autorului cu asasinul, ori a creierului cu executantul, va fi o surpriză! Până la urmă, cine e adevăratul asasin, ghiciți?

Back to top