După faptă și răsplată este continuarea romanului Istorii de caz, cu care are în comun personajul cvasicentral Jackson Brodie. Dacă în prima carte Brodie avea un destin complicat și era în pragul depresiei, aici e mai optimist, proaspăt îmbogățit și cu o parteneră nouă – dar care nu prea îl apreciază. De unde reiese că talentul detectivistic și darul de a intra în bucluc o dată la câteva zile nu se asortează cu viața de cuplu.
Startul acțiunii este dat de o încăierare pe o stradă din Edinburgh, în timpul Festivalului de teatru Fringe. Un Peugeot argintiu, condus de un tip din al cărui monolog înțelegem că nu e deloc cine vrea să pară, este tamponat din spate de o Honda albastră, al cărei posesor, un chelios masiv care poartă mănuși delicate de șofat și are un câine fioros, sare la bătaie. Oamenii de pe stradă sunt siderați, dar nu intervin până ce primul șofer nu cade lat sub bâta malacului: doar era festival, dacă ar fi întrerupt vreun “faux impromptu”, o piesă de teatru în aer liber? Culmea, salvatorul este un scriitor de oarecare succes, Martin Canning, un tip timid, retras, fără viață socială, fără viață sexuală, fără vlagă. El este singurul care acționează în favoarea victimei, aruncându-și geanta cu laptop spre agresor. Chiar dacă nu l-a nimerit decât în umăr, a reușit să îl îndepărteze. Poliția îl ia drept martor la incident și salvator al bărbatului rănit, astfel că Martin ajunge să stea la spital și apoi într-o cameră sordidă de hotel cu victima, un tip secretos, care ține un pistol într-o geantă banală.
A doua zi dimineață Martin descoperă că noul lui amic l-a jefuit, iar când ajunge acasă este întâmpinat de polițiștii care anchetează asasinarea chiriașului său, un actor infatuat, trecut de prima tinerețe. Scriitorul își dă seama că este ținta unui asasin și se trezește prins într-un carusel înnebunitor de presupuneri, scenarii și alternative naive la situații imposibile.
Detectivul Brodie e retras din activitate, are o casă în Franța și o iubită actriță, pretext al vizitei lui la Edinburgh. Plictisit de bogăție, obiective turistice, isteria festivalului și minciunile iubitei, Brodie revine la proastele obiceiuri de pe vremuri când descoperă cadavrul unei femei, care apoi dispare misterios.
În paralel, Gloria Hatten, o aproape-sexagenară-bogată-singuratică-și-frustrată află că tiranicul și afemeiatul ei soț a făcut atac de cord într-o cameră de hotel, unde încinsese un joc BDSM cu o curvă rusoaică, Jojo aka Tatiana.
Acțiunea romanului, desfășurată pe parcursul câtorva zile, e de fapt un hățiș de întâlniri, dialoguri, crime, introspecții, descrieri, amintiri…care culmea, deși par plictisitoare în enumerare, te țin captiv în lectură.
Surpriza vine la sfârșit, de unde reiese că femeile de 59 de ani au resurse nebănuite de imaginație și voință, fiind capabile să-și schimbe destinul în doar o săptămână.
Autoarea Kate Atkinson are tot 59 de ani și se bucură de succesul cărților sale cu Jackson Brodie, care au început să fie și ecranizate. Ea spune că nu scrie romane cu detectivi, ci comedii de situație. Și cam așa e, nu-i poți cataloga clar romanele, însă asta nu le împiedică să aibă succes. Stephen King spune că Istorii de caz e cel mai bun roman mistery al decadei. Și nici După faptă și răsplată nu e mai prejos!