Români care fac să existe România

Români care fac să existe România

Ada Condeescu, Marcel Iureş, Dragoş Mihalcea, Alexandra Nechita, Călin Peter Netzer, Dorotheea Petre, Alex Rotaru, Alexandru Tomescu, Nicolae Voiculeţ şi A.G. Weinberger sunt personalităţile contemporane care susţin campania „Români pentru o lume”. Sunt românii care au ales să exceleze în ceea ce fac. Români care au vrut să se definească nu prin ceea ce au, ci prin ceea ce sunt. Au devenit astfel cetăţeni ai lumii, reaşezând România pe harta culturală a acesteia. Odată cu ei am trecut în cea de a doua etapă a campaniei, etapă ce pune accentul pe personalităţile marcante ale culturii contemporane, care au uimit mapamondul prin talentul lor, izvorât din seva spiritului românesc, şi care prezintă românilor adevărate exemple de urmat, trezind speranța, motivând și inspirând generațiile viitoare în a-și urma visul!

Ei sunt românii care trezesc în noi sentimentul de mândrie naţională, ei sunt cei care ne reprezintă în lume, aducând o imagine mai bună României. Vă invităm să-i cunoaşteţi:

Ada Condeescu

Este actriţa ce a fost declarată Cea mai bună actriţă în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo, cel mai important festival de film din Sud-Estul Europei, primind trofeul „The Heart of Sarajevo“. Iar anul acesta a strălucit la Berlinale, la ceremonia de decernare a premiilor Shooting Stars 2013, unde celebrii actori Julie Delpy şi Ethan Hawke i-au înmânat Trofeul Shooting Stars.

Marcel Iureş

Este singurul actor român care a jucat alături de Tom Cruise, Nicole Kidman, George Clooney, Bruce Willis şi Colin Farrell, consolidându-şi astfel prestigiul şi la nivel internaţional. Este preşedinte al Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul Act, punând bazele primei scene independente de teatru din România.

Dragoş Mihalcea

Este balerinul ce a fost invitat să danseze cu The Royal Swedish Ballet ca prim-solist, devenind astfel primul dansator din istoria de 230 de ani a companiei care a depăşit ierarhia corpului de balet. În mai puţin de un an după aceasta, el a devenit prim-balerin al Baletul Regal Suedez, unde îl putem găsi şi astăzi.

Alexandra Nechita

A fost supranumită în copilărie „Micuţa Picasso” sau „Mozart cu o pensulă de pictat”, ca apoi să devină autoarea unei cărţi despre arta sa şi a unui monument al Păcii în Singapore. Artista îşi foloseşte talentul într-o misiune deosebită, acela de a schimba lumea, în calitate de Ambasador al Păcii şi Bunăvoinţei în Arte, titlu onorific ce i-a fost acordat de către ONU, pe când avea doar 15 ani.

Călin Peter Netzer

Este regizorul român ce a câştigat marele premiu la Festivalul de film de la Berlin, ediţia 2013, cu filmul său „Poziţia copilului” (una dintre cele mai de succes pelicule româneşti din ultimul deceniu), obţinând astfel  primul „Urs de Aur“ pentru lungmetraj din istoria cinematografiei româneşti.

Dorotheea Petre

Este prima actriţa româncă care a câştigat Premiul Special pentru Cea Mai Bună Actriţă din partea juriului de la Festivalul de Film de la Cannes, în 2006, iar pentru „talentul şi sensibilitatea sa artistică” a fost investită cu Meritul Cultural în grad de cavaler, prin decret prezidenţial. Premiul Cannes a fost creat pentru ea – Un Certain Regard nu oferea până atunci trofee de interpretare – şi este una dintre cele mai importante distincţii pentru interpretare primite de un actor român.

Alex Rotaru

Este unul dintre documentariştii de prim rang de la Hollywood, singurul cineast român care regizează şi produce filme în circuitul hollywoodian şi este Ambasador Cultural al USA, aceasta fiind cea mai înaltă onoare profesională pe care a primit-o, odată cu includerea sa în programele culturale ale Departamentului de Stat american, sub direcţia lui Hillary Clinton şi John Kerry .

Alexandru Tomescu

Este artistul care a creat o revoluţie în modul în care este percepută muzica clasică în România, graţie unor proiecte unicat. A concertat pe cele mai mari scene ale lumii, dar şi în oraşe româneşti unde nu există stagiuni permanente de muzică clasică. Şi-a pus talentul în susţinerea unor cauze sociale, cântând pentru nevăzători, copii hipoacuzici, pentru natură sau case de patrimoniu. Din 2012 Alexandru Tomescu este susţinător special al Fundaţiei Hope and Homes for Children România; tot atunci a fost desemnat Ambasador al Bunăvoinţei de Guvernul Republicii Coreea.

 Nicolae Voiculeţ

Este artistul român care a urcat pe scenă încă de la vârsta de cinci ani şi de atunci reprezintă şi promovează România pe marile scene ale lumii, evidenţiind puterea incredibilă a sunetului şi  autenticităţii româneşti, prin nai. A concertat în faţa a numeroase personalităţi mondiale, de la preşedinţi de stat la familii imperiale, s-a implicat intens în campanii umanitare, fiind aliat al celor în suferinţă, dăruindu-le speranţă şi credinţă prin puterea sunetului său: „ARTA îmi este rugăciunea, iar România, SUNETUL”.

A.G. Weinberger

Este considerat la ora actuală singurul reper şi autoritate în domeniul muzical pe care îl reprezintă – Blues, Jazz, Rock. Supranumit Mr Blues al României, artistul „crossover” de talie internaţională a atras atenţia şi renumitul BB King, care l-a definit ca fiind „un chitarist foarte bun şi dinamic.”

E rândul tău să pui România pe harta! 

Români pentru o lume reprezintă un omagiu adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume şi aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro  şi pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc. În urma unui vot de specialitate şi prin votul sponsorilor, cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse de studiu în România şi în străinătate. Campania se desfăşoară online, la adresa www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume, unde puteţi găsi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundaţiei Sergiu Celibidache.

 

 

Back to top