Ce-ar face Lemuel Gulliver dacă s-ar trezi naufragiat pe țărmuri românești, la Cap Mamaiana, să zicem? S-ar mira sincer de toate câte vede și aude. Ar explora curios fiecare lucru necunoscut și și-ar pune întrebări despre modul de viață al băștinașilor. Călătorie în Capricia. Cu adevărat ultima aventură a lui Gulliver este cel mai recent roman al seniorului imaginației Mircea Opriță și din el veți afla despre aventurile stranii ale personajului swiftian pe meleaguri mioritice.
Romanul nu este doar o alegorie frumoasă, este un scenariu inteligent construit, dar și o analiză destul de amară a societății contemporane, punctată de o ironie fină. Lemuel Gulliver își păstrează caracterul și chiar și ținuta din romanele vechi ale lui Jonathan Swift, însă aici pare mai dispus să își exerseze curiozitatea și spiritul analitic. Ar părea că după toate aventurile prin care a trecut, cu pitici, uriași, savanți demenți și animale guralive, nimic nu-l mai poate uimi. Dar nu! România e țara mereu surprinzătoare, chiar și pentru un personaj care le-a văzut pe toate. Iar progresul nu pare să îl impresioneze prea tare, după ce observă cu înțelepciune că este foarte prost utilizat de capricieni.
Veți cunoaște, împreună cu Gulliver, personaje precum Felix, Lady Maricika și Master Dinu, locuitori în Cetățuia Soarelui – familia care îl adoptă pentru jumătate de an și care îl introduce în tainele societății capriciene. Veți afla despre realizările principelui dus dintre cei vii Ciocesko, „un mic păpucar, despre care capricienii își amintesc și cu mare ură și cu mare iubire“, dar și despre consoarta lui, Lady Frusina – „distinsa doamnă căreia i-a plăcut să joace rolul de regină a balului toată viața“, care este încă un personaj pentru care capricienii au sentimente amestecate.
Mai târziu, Gulliver observă că cinism că unele dintre fetele care își fac ucenicia ca top-modele prin fața tavernelor au șansa să ajungă „iubite de partid“, dacă au „vocație politică“. Și pentru ca tabloul social să fie complet, spre final veți asista amuzați la întâlnirea dintre Lemuel Gulliver și principele-jucător Trosnak, care îi va explica despre greaua moștenire, partidele politice și talentul de buni simulanți al capricienilor. Considerațiile lui Gulliver nu vor fi pe placul lordului Trosnak, așa că bunul britanic se va trezi într-o locuință nouă, fără drept de vorbitor….pentru că nu a știut de utilul obicei al șpăgii.
Mai sunt multe episoade cinico-amuzante, dar vă las să le descoperiți singuri.