Românul care are un Premiu Oscar pentru întreaga carieră

Românul care are un Premiu Oscar pentru întreaga carieră

În 1972, Academy of Motion Picture Arts and Sciences a anunţat că îi va oferi lui Edward G. Robinson Premiul Oscarul pentru întreaga sa contribuţie la lumea filmului: „Pentru cel care a atins măreţia ca interpret, patron al artelor şi ca cetăţean devotat… pe scurt, un om al Renaşterii. De la prietenii din industria pe care el a iubit-o“.

Însă, în 1973, în cadrul ceremoniei de decernare ale Premiilor Oscar, Jane, soţia sa, a acceptat să primească Premiul oferit în onoarea lui, românul nostru fiind trecut în nefiinţă în luna ianuarie a aceluiaşi an. Tot ea a citit, cu mari emoţii, discursul soţului său adresat lumii întregi: „Nu ar fi putut veni la un moment mai bun în viaţa unui om. Dacă ar fi venit mai devreme, ar fi trezit sentimente profunde în mine, dar nu la fel de profunde cum sunt cele de acum. Sunt foarte recunoscător colegiilor mei atât de calzi, creativi, talentaţi şi apropiaţi, ce mi-au fost tovarăşi de viaţă. Mai bogat de-atât poţi să fii?“

Acesta a fost Edward G. Robinson, actorul născut în Bucureşti cu numele de Emanuel Goldberg (român de origine evreiască) la data de 12 decembrie 1893, care a emigrat împreună cu familia sa în America, din cauza contextului naţional de persecutare a evreilor, pe când el avea doar nouă ani. Elev eminent, mai puţin la disciplina educaţie fizică, Emanuel (încă nu îşi schimbase numele) a absolvit, la 19 ani, American Academy of Dramatic Arts (AADA) cu bursă, deja pregătit să răspundă provocărilor lumii. „Cum este să te simţi pregătit pentru cele mai importante roluri scrise vreodată? Este de-a dreptul frustrant. Eşti gata să înfrunţi toate provocările, dar acestea nu există”, considerând întârziate oportunităţile pe care avea să le fructifice. Prima sa apariţie într-un film are loc în 1916, urmând ca apoi să se impună pe piaţa cinematografică americană, jucând alături de alţi mari actori ai momentului, precum Bette Davis, Humphrey Bogart, Orson Welles, Steve McQueen, Joan Bennett, Lauren Bacall sau Marlene Dietrich. Edward G. Robinson a fost un actor extrem de popular în 1930 şi 1940, cariera sa întinzându-se pe parcursul a 50 de ani, în care a apărut în peste 101 de filme.

Pentru astfel de români a luat naştere Români pentru o lume, campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache. Români pentru o lume reprezintă un tribut adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume şi aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe conaţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro  şi pe pagina de Facebook) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc… În urma unui vot de specialitate şi prin votul sponsorilor, cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse în România şi în străinătate. Campania se desfăşoară online, la adresa www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook, unde puteţi găsi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundaţiei Sergiu Celibidache.

Imagine Edward G. Robinson: Guliver – Top Foto, prin Fundatia Celibidache

Back to top