Acum câțiva ani, când am am aflat că Sînziana Popescu scrie fantasy pentru copii, m-am gândit că e foarte curajoasă. Pentru că sunt foarte puține cărți pentru copii care trec dincolo de zidul poveștilor clasice – citite și traficate intens prin librării și camere de pici – și e nedrept! Sunt o mulțime de cărți frumoase, de autori români și străini, care merită să stea în bibliotecile celor mici.
Sînziana a început cu seria Andilandi, o minunăție de poveste în care filonul folcloric este foarte frumos adus în fața celor mici. Pe 12 octombrie 2009, un juriu compus din domnii Eugen Simion, Dan Cristea, Alex Ştefănescu, Tudorel Urian şi Radu Voinescu a decernat Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, secţiunea literatură pentru copii, primului volum al seriei Andilandi – Călătoria lui Vlad în Celălalt Tărâm. O recunoaștere binemeritată pentru talentul excepțional al unuia dintre puținii autori de cărți pentru copii din România.
Ei bine, după ce a cucerit un public fidel în țară, Andilandi a ajuns și în Italia, unde tocmai a apărut traducerea primului volum al seriei. Cartea arată extraordinar, ilustrațiile sunt excelente, sper ca italienii să se îndrăgostească de Vlad și celelalte personaje fantastice, la fel ca noi.
Dar Sânziana nu se oprește aici, fiindcă un alt titlu de-al său, scris pe când fiul ei Matei era mic și dornic de povești grozave, a cucerit deja Cehia și Suedia. Mașinuța Curcubeu a fost publicată la Editura pionier press/Fundația Harap Alb într-o superbă ediție bilingvă româno-suedeză, cu ilustrații de Irina Maria Iliescu și în traducerea Arinei Stoenescu. Acest volum a fost publicat cu sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).
Mașinuța Curcubeu este o poveste sensibilă și amuzantă despre puterea prieteniei, despre forța ei capabilă să pornească motoarele sufletelor, despre felul în care o astfel de relație ne poate ajuta să ne reinventăm și să colorăm cât mai viu universul de multe ori tern din jurul nostru. Deși debutul poveștii și primele ilustrații alb-negru le-ar putea aminti unora de anii dictaturii din România, de acel climat dominat de neîncredere, în care legarea unei prietenii autentice era ceva greu de realizat, iar colorarea treptată a universului poveștii le-ar putea sugera altora tranziția spre anii pestriți ai democrației curente, Mașinuța Curcubeu rămâne, înainte de toate, o pledoarie pentru prietenie dincolo de timp ori de spațiu geografic. Adresându-se celor mai tineri dintre cititori, Mașinuța Curcubeu se dorește a fi atât o radiografie a adevăratei prietenii, de oriunde ar fi ea, cât și o invitație adresată copiilor care trăiesc în medii multiculturale de a se „împrieteni” cu cuvinte noi din ambele limbi încă de la primele lor lecturi.
Sînziana Popescu s-a născut în 1972 în Târgu-Mureș, un mic orășel din cea mai frumoasă provincie a României, Transilvania, într-o familie de actori. După absolvirea Universității de Medicină și Farmacie din orașul natal, în 1997, s-a mutat în București, unde a fost pe rând medic, jurnalist de știință sau parenting și scenarist. A scris și publicat teatru pentru copii, piesele ei fiind premiate, traduse și jucate pe scenele din întreaga țară, precum și la Teatrul Național Radiofonic. Știu că are planuri mari pentru cei mici, așa că vizitați-o des la ea acasă, pe andilandi.ro.
Vă invit să-i descoperiți cărțile, veți vedea că au efect magic asupra copiilor! 🙂