De unde vine universul? Ce a fost înaintea lui? Ce ne va aduce viitorul? Cine suntem noi? Care e calea de urmat? Întrebări perene care așteaptă răspunsuri de mii de ani. Întrebări la care există mai multe variante de răspuns în funcție de domeniul în care apar. Un creaționist ne-ar explica pe îndelete stadiile evoluției, un lider religios ne-ar povesti geneza, un filosof ne-ar trece prin teoriile tuturor școlilor de gândire…etc.
Eu vă recomand și varianta lui Lawrence M. Krauss, expusă în volumul Universul din nimic. Într-un story cosmologic care captivează în aceeaşi măsură în care lămureşte, autorul explică cele mai recente progrese ale ştiinţei, ce răstoarnă din temelii probleme filosofice esenţiale. Observaţiile experimentale uluitoare şi noile teorii sunt descrise într-o manieră accesibilă şi sugerează nu doar că din nimic poate să ia naştere ceva, dar şi că întotdeauna din nimic va lua naştere ceva.
Un fascinant antidot la gândirea filosofică şi religioasă tradițională, Universul din nimic este o contribuţie provocatoare la controversa privind existenţa lui Dumnezeu şi a tuturor lucrurilor care ne înconjoară.
„Uitaţi-l pe Iisus, stelele au murit pentru ca voi să vă puteţi naşte“,
spune Krauss și cu siguranță îndemnul lui este deja punctul de pornire al unei polemici de dimensiuni uriașe.
Volumul acesta a stârnit deja interesul multor oameni de știință și personalități culturale. „Suntem martorii unei revoluţii cosmologice la fel de importantă precum revoluţia copernicană. Avem acum la dispoziţie acest ghid substanţial şi captivant, o lucrare memorabilă“, declară autorul britanic de ficțiune Ian McEwan. Iar celebrul Richard Dawkins adaugă că „aceasta s-ar putea să fie cea mai importantă carte științifică de la Darwin încoace, cu implicații privind supranaturalismul“.
Lawrence M. Krauss este un cosmolog renumit şi profesor la Universitatea din Arizona, deţinând şi postul de director al Proiectului Origins. Elogiat de revista Scientific American drept o raritate printre intelectuali datorită valenţelor sale publice, Krauss este autorul a peste trei sute de articole ştiintifice şi opt cărţi, printre care şi marele succes The Physics of Star Trek.
Nu vă speriați de titlul cărții, de eventuala complexitate a lecturii. E doar un roman polițist cosmic, cum ne spune Krauss încă de la primul capitol. Ca să ajungeți la dezlegarea enigmei trebuie doar să vă deschideți mintea, în cazul în care unele dintre pasajele cărții vă vor stârni indignare :).