Biblioteca Naţională a României va organiza începând cu 3 martie, în fiecare joi de la ora 18.00, evenimentul Secretul din carte, având ca moderator pe scriitoarea Doina Ruşti. Este un proiect care își propune să readucă cititorii în biblioteci și să redeschidă gustul pentru lectură, anunță Biblioteca Naţională a României într-un comunicat.
Scriitori, artiști, oameni de cultură din varii domenii vin la Biblioteca Națională ca să citească din cărțile lor preferate, însă fiecare lectură implică de asemenea mărturisiri, jocuri, dialoguri și efecte media. Evenimentul este filmat cu sprijinul studenților de la Facultatea de Arte și transformat într-un fim sintetic, pentru site-ul Bibliotecii. Întâlnirile vor fi precedate sau urmate de câte un spectacol de teatru sau o proiecție de film scurt.
Biblioteca Națională este un palat al cărților care așteaptă să fie citite, iar milioanele de pagini păstrează tot atâtea secrete, căci orice carte este ca un ținut, cu locuri accesibile și cu ascunzișuri știute numai de autorul ei. Uneori, în momentele de liniște, când Dâmbovița scânteiază în ferestrele Bibliotecii, câte un om cu ochi arzători ajunge, cu sau fără voie, în acele locuri în care un scriitor și-a îngropat cel mai scump secret. Nimic în lume nu se compară cu acea clipă în care degetul umezit rămâne pe pagină, iar în cortexul invadat deja de spiriduși, încep să exalte artificiile și să fulgere micile felinare, aproape ruginite de așteptare.
În cărți sunt ascunse misterele la care a luat parte un om, întâmplările de nepovestit. Între paginile noi sau vechi se află cheile de la ușile închise, hărțile marilor comori și cele mai teribile vrăji spre care tânjește sufletul oricărui om.
Există însă o zi a săptămânii, în care ușa Bibliotecii Naționale se deschide singură. Suflul Dâmboviței se încălzește, lovind cu delicatețe clanțele, îmblânzind balamalele. Iar în lumina verde a acelei uși apare întotdeauna cineva, un mistagog învăluit în mantaua invizibilă a marilor cititori. El este vizitatorul de joi, un om grăbit, care nu rămâne niciodată mai mult de o oră. Iar acest om rar deține arta marilor secrete. El este descoperitorul cuvintelor ascunse și deținătorul Cheii Glom.
Deîndată ce intră, ia la întâmplare o carte și citește exact acea frază, în care se află unul dintre secretele scumpe ale lumii. Iar cel mai minunat lucru este că îl împarte cu oricine se află în acel moment pe coridoarele nesfârșite ale marii biblioteci.
Când a trecut exact o oră, căutătorul misterelor își strânge nevăzuta pelerină, iese în stradă și, înainte de a fi ajuns în dreptul Magazinului Unirea, descoperă cu uimire că nu mai are cheia, devenind pe loc un om obișnuit și lipsit de marile sale puteri. Pentru că niciunul dintre marii cititori nu are acel dar de stăpân al secretelor pe care îl capătă de cum a pășit pe ușa Bibliotecii.
Vă aștept în fiecare joi, la ora 18, ca să aflăm împreună secretul unui cărți încă fără nume. La Biblioteca Națională.
Un proiect derulat de Biblioteca Națională în colaborare cu Fabularia 8, TVR, Universitatea București, Facultatea de Arte a Universității Hyperion, Radio România Cultural, Inspectoratul Școlar București și numeroase alte instituții preocupate de soarta cărților și a lecturii.