În Zei americani, de Neil Gaiman (Editura Paladin) Shadow Moon – un nume interesant, nu-i așa? -, un deținut care urma să fie eliberat peste câteva zile, este chemat la directorul închisorii, care îi aduce la cunoștință că va fi eliberat mai devreme, ca să poată să participe la înmormântarea soției sale, Laura, care tocmai murise într-un accident de automobil. Ulterior, Shadow va afla că Laura murise în timp ce făcea sex cu cel mai bun prieten al său. Ca atare, Shadow se pomenește fără familie, fără prieteni – singur pe lume. În aceste condiții – în care nu-l mai lega nimic de ținuturile natale, eroul nostru acceptă oferta unui personaj bizar (numit Wednesday) de a-l însoți prin America, în calitate de bodyguard.
Și astfel începe o călătorie stranie, de-a lungul și de-a latul Statelor Unite, în care cei doi vizitează locuri bizare (dar care există în realitate – aș aminti, ca să nu dezvăli prea mult din surprizele pe care ni le oferă Gaiman, doar locul care reprezintă centrul geografic al SUA). Wednesday ia legătura cu tot soiul de prieteni ai săi – în general oameni în vârstă – oferindu-le o alianță.
Treptat, Shadow își dă seama că Wednesday este întruparea zeului nordic Odin, iar prietenii săi sunt zei slavi sau de alte neamuri.
Pentru că Gaiman încearcă să ne arate în cartea sa că fiecare colonist stabilit în America, începând cu vikingii, a adus cu el zeii în care credea. Iar acești zei au existat și au fost puternici cât timp a crezut cineva în ei. Pe măsură ce credincioșii au dispărut sau și-au pierdut credința, puterea zeilor respectivi a scăzut. Au apărut, în schimb, zeii cei noi, în care credeau cu toată puterea americanii moderni; zeii elcctronicii, ai Internetului, ai automobilelor de mare viteză… Acum, Odin, dându-și seama că vor fi anihilați de zeitățile moderne, le propune vechilor lui tovarăși să se unească în lupta împotriva noilor veniți…
Nu vă povestesc mai mult. Cartea este foarte bine scrisă – a primit o mulțime de premii internaționale – iar acțiunea are multe răsturnări de situații, deci merită citită. Nu veți regreta.
Mai trebuie amintit că genul literar practicat de Gaiman se numește urban fantasy și reprezintă un subgen al literaturii fantastice, în care povestea se desfășoară în lumea contemporană, în mediul orășenesc – adică o lume în care în mod bizar, fantasticul este peste tot, în jurul nostru.