„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turceşti. O poveste din Istanbului de altădată de Irfan Orga. Disponibilă în librăriile din toată ţara, Portretul unei familii turceşti de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom, traducere semnată de Marius-Adrian Hazaparu, şi în ediţie electronică.
Portretul unei familii turceşti e povestea unor lacrimi şi a unor despărţiri, o poveste fermecătoare despre viaţa de zi cu zi din vechiul Istanbul şi despre supravieţuirea familiei lui Irfan Orga.
În 1914, Irfan Orga era un băieţel de şase ani fericit. Locuia împreună cu părinţii şi bunica lui într-o casă mare, plină de servitori, care păstra parfumul Istanbulului fin de siècle. Tatăl său avea o prosperă afacere cu covoare, mama avea grijă de copii, iar bunica îi amuza pe toţi cu excentricităţile sale.
Totul s-a schimbat însă cînd Turcia a intrat în război. Tatăl a fost obligat să se înroleze în armată şi a murit pe front, iar familia odinioară înstărită a început să se confrunte cu lipsurile şi dezastrul financiar.
În paralel cu istoria mică a familiei, Irfan Orga conturează în cartea sa istoria mare a Turciei, cu dezintegrarea imperiului şi instaurarea republicii. În 1942, Irfan Orga a ajuns în Marea Britanie, unde a scris această poveste fermecătoare. Iar opt ani mai tîrziu, New York Herald Tribune titra despre Portretul unei familii turceşti: „Una dintre cărţile memorabile ale anului!”.
Irfan Orga (1908-1970) s-a născut într-o familie turcă înstărită, care însă a fost ruinată de Primul Război Mondial. A intrat în Forţele Aeriene Turce, dar a fost silit să emigreze din cauza unei legi care le interzicea membrilor armatei să se căsătorească cu cetăţene străine. Stabilit în Anglia, şi-a cîştigat o anumită celebritate literară după publicarea Portretului unei familii turceşti şi a unui al doilea volum, The Caravan Moves On, în anii ’50.
În pregătire, în colecţia Eseuri&Confesiuni: Edmund de Waal – Iepurele cu ochi de chihlimbar; Niall Ferguson – Civilizaţia. Vestul şi Restul (ediţia a II-a); Alina Mungiu-Pippidi – De ce nu iau românii premiul Nobel; Robert Guillain – Gheişele.