Dominique Loreau este franțuzoaică, eseistă. De aproape trei decenii viețuiește în Japonia. Țara în care domnește ordinea interioară și exterioară, țara care nu își permite să nu performeze și nu ratează nimic pentru a rămâne un exemplu pentru celelalte națiuni.
Pe mine mă fascinează cum o descendentă a unui baroc simandicos gen Louis n a ajuns să iubească un interior curat, alb, minimalist și un stil de viață care presupune o socializare raționalizată, prânzuri frugale care nu se întind spre ora 17.00, cine care înseamnă mai degrabă ceremonii și mai puțin opulență, și o garderobă monocromă, fără pasteluri, imprimeuri și gablonzuri.
După ce s-a adaptat stilului de viață japonez, Loreau a scris o carte, Arta simplității. Pare facilă, iar sfaturile conținute nu sunt deloc savante. Însă după ce o veți citi veți avea cu siguranță impulsul de face ordine în casă și în interiorul vostru. Primele capitole sunt dedicate reorganizării ambientale și parcurgând listele din carte mi-am dat seama că aș putea câștiga foarte mult spațiu în casa mea, dacă aș respecta sfaturile lui Dominique Loreau. Însă trebuie să am timp și chef să fac asta, nu?
E o carte care poate fi un bun ghid de reamenajare a casei, o lectură motivațională pentru cei care îți doresc să apuce o cale nouă în viață și un manual de stil pentru cei care doresc să aibă întotdeauna o apariție impecabilă în societate. Dacă tot am ajuns la stil, iată ce spune Loreau:
„Stilul e ceea ce îmbracă gândirea. Un stil personal știe să spună nu excentricităților modei și pune în acord ceea ce purtați cu ceea ce sunteți. (…) Moda o cumperi, stilul îl ai. Cu cât o femeie înaintează în vârstă, cu atât ar trebui să-și simplifice mai mult stilul. Putem să adoptăm un stil cu prestanță, căci valoarea ultimă a calității este serenitatea pe care o aduce cu sine“.
Pentru că se ocupă de toate amănuntele care asigură zenul interior și ambiental, Dominique Loreau vorbește și despre întreținerea corporală și obiceiurile alimentare. Mi-a plăcut capitolul despre post și însemnătatea sa reală – regimul alimentar fără o curațenie spirituală e doar o altă dietă.
Ultima parte a cărții este dedicată ecologiei interioare. Probabil că ați mai citit sau ați mai auzit despre mintea zen, despre relaxare, detașare, non-acțiune și altele. Meritul autoarei acestei cărți este că transmite aceste mesaje într-un limbaj pe care l-ar digera cu ușurință chiar și un cititor mai puțin experimentat.