O carte grea, la propriu și la figurat. La propriu, pentru că are aproape 700 de grame și 800 de pagini și la figurat, pentru că este scrisă chiar de Tony Blair, fostul prim-ministru al Marii Britanii, care dezvăluie multe din culisele politicii din Downing Street nr 10.
Nu de puține ori mă gândesc dacă politicienii sunt și ei oameni. Au reacțiile foarte controlate, studiate și nu știi niciodată ce este în sufletul lor. Unii au curajul să o mărturisească, așa cum face Tony Blair în cartea O călătorie. Viața mea în politică. Alții, nu. Însă acest volum este, oricum ar fi, o bună documentare pentru politicieni, în perspectiva alegerilor din toamnă. Să nu uităm că Tony Blair a fost prim-ministru laburist în trei mandate consecutive și, la cât de conservatori sunt britanicii, nu l-ar fi ales dacă nu ar fi meritat. Totuși, fostul prim-ministru al Marii Britanii nu și-a propus să prezinte în carte cronologic mandatele sale, ci să povestească ce a trăit/simțit în anumite momente. Și o face cu umor, amintindu-și de episoade când a fost ridiculizat de presă (uneori pe bună dreptate, alteori nu), când nu a putut reacționa ca un părinte (fiul de 16 ani lipsea de-acasă noaptea și nu a putut pleca după el fiindcă nu-i permitea funcția), când s-a întâlnit cu prințesa Diana și cum a gestionat apoi greul moment al funerarilor acesteia. Vorbește mult despre relațiile avute cu președinții americani, despre reuniunile sau negocierile importante la care a participat în calitate de prim-ministru, despre deciziile grele pe care le-a avut de luat.
Este interesant că nu a avut presa de partea lui aproape niciodată, că, deși avea trei copii, în timpul mandatului său i s-a născut cel de-al patrulea copil. Leo (născut în 2000) a fost primul copil născut în timpul exercitării mandatului de prim ministru în ultimii 150 de ani, la celebra adresă din Downing Street 10.
Cel mai aspru a fost criticat (și apoi sancționat de electorat) pentru decizia de a sprijini politica externă a Statelor Unite și trimiterea de trupe britanice în războaiele din Irak și Afganistan.
Dacă nu ai fost la curent în timp real cu politica Marii Britanii din perioada Tony Blair, cartea o face într-o manieră simplă și pe înțelesul oricui, pentru că sunt prezentate argumentele fiecărei decizii. De asemenea, are și un post-scriptum, în care aflăm ce face în prezent fostul politician: deține poziția de Reprezentant al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu și a inițiat Fundația Tony Blair Faith, care promovează respectul și înțelegerea între marile religii. Ar fi fost păcat de experiența acumulată în zece ani de mandat și de relațiile internaționale create dacă nu le-ar fi folosit în acest sens.
Cartea publicată la Victoria Books are un un mic defect de tipar, paginile de la 785 la 792 fiind o repetiție a celor anterioare.