Aţi văzut filmul Gone Baby Gone? 2007, Ben Affleck, Casey Affleck, Morgan Freeman, Ed Harris? Dacă l-aţi văzut, e foarte bine. Acum aveţi ocazia să citiţi şi cartea care a inspirat pelicula ce spune povestea mişcătoare a fetiţei de patru ani dispărute din casa mamei sale. Amanda, copila care nu e de găsit, este simbolul miilor de puştani care dispar zilnic de lângă familiile lor în Statele Unite ale Americii. În metropole, în oraşe mici, nu are importanţă.
Unii sunt găsiţi, chiar foarte repede, la cîteva ore de la dispariţie. Alţii sunt găsiţi la ani distanţă, transfiguraţi de droguri, de infracţionalitate sau de interacţiunea cu pedofilii care le-au fost stăpâni supremi. Alţii sunt descoperiţi morţi în cele mai diverse moduri, de la simple accidente sau crime de o cruzime îngrozitoare.
Iar alţii, categoria cea mai specială şi cea mai dătătoare de coşmaruri părinţilor, fraţilor, bunicilor, poliţiştilor, nu sunt găsiţi niciodată. Oricâte eforturi s-ar depune, oricâte rugăminţi ar adresa mama îndurerată eventualilor răpitori sau martori, există în lumea aceasta nişte copii care dispar de parcă nu ar fi existat niciodată, iar cei apropiaţi lor nu ajung să afle în veci chinuitorul mister. Ce s-a întâmplat în realitate? De ce puştiul acesta nu s-a mai întors niciodată la copilăria lui?
Puştoaica pierdută din cartea lui Lehane pare să aibă toate motivele să plece şi singură de acasă. Mama sa nu e tocmai părintele model, deşi este unicul părinte. Pare mai degrabă interesată de vecina ei şi depinde direct de emisiunile şi serialele de la televizor. De fapt, televizorul este cu mult peste copil, deoarece, într-una din seri, mama Amandei se află la vecina cu pricina, vizionând filme şi lăsându-şi odrasla singură în casă. În alta petrece într-un club, în timp ce fetiţa este iar nesupravegheată. Şi tot aşa.
Norocul fetiţei e că are un unchi şi o mătuşă, care se zbat pentru găsirea ei. În acest scop, ei angajează şi doi detectivi particulari, Patrick şi Angie, care să se alăture căutărilor Poliţiei.
Dar acestea sunt numai premisele de la care Lehane porneşte în thriller-ul Dispărută fără urmă. Continuarea este absolut spectaculoasă, iar firul anchetei duce în nişte cotloane aproape imbosibil de bănuit.
Lehane este un obişnuit al cărţilor de succes transformate apoi în filme de succes. Tot el a scris Mystic River şi Shutter Island, care au devenit magneţi de atras oamenii la cinematografe, pelicule populate de nume precum Leonardo DiCaprio, Sean Penn, Tim Robbins şi premiate cât cuprinde, la cel mai înalt nivel. Scrie direct, uneori brutal, îşi construieşte personajele ca în manualele pentru scenarişti de la Hollywood. Căci şi cei doi detectivi care se află pe urmele micuţei au povestea lor. De dragoste, de tensiune, de controversă, de incompatibilitate.
Fără să se pretindă vreo carte de căpătâi a literaturii contemporane, Dispărută fără urmă aduce în discuţie calvarul dispariţiei celor inocenţi şi neajutoraţi, situaţiile-limită prin care pot trece ei, traumele cu care pot rămâne după astfel de experienţe. Dramele prezentate aici de Lehane sunt multe şi nuanţate. Vă dezvălui că nu se dovedeşte totul chiar atât de negru pe cât pare la început. Dar totul e plin de acţiune şi de întorsături spectaculoase.