Dewey – Pisoiul bibliotecar într-un bestseller american

Dewey – Pisoiul bibliotecar într-un bestseller american

Cu o copertă care ar înduioşa orice iubitor de animale şi un subtitlu care îi face pe cititorii curioşi să afle toată povestea eroului în cauză, Dewey. Pisoiul din biblioteca unui mic oraş cucereşte lumea, apărut la Humanitas în 2012, este mai mult decât o „biografie“ felină. De la sfaturi pentru bibliotecari în vederea campaniilor de marketing la o imagine realistă a societăţii americane a anilor 80, până la o psihologie a relaţiilor familiale, bestsellerul lui Vicky Myron se dovedeşte a fi mai mult decât o poveste jucăuşă şi un ghid de creştere a pisoilor.

Motanul găsit în fața ușii unei biblioteci unui orăşel de doar 10.000 de locuitori ajunge să aibă, involuntar, nenumărate roluri care îi fac povestea cu atât mai frumoasă şi, bineînţeles, mai uşor de vândut. Dewey este pe rând mediatorul relaţiilor între mamă şi fiica adolescentă al căror singur subiect de conversaţie este pisoiul, PR cu acte în regulă de vreme ce biblioteca ajunge cunoscută până în Japonia, vedetă la emisiunile radio, TV sau în presa scrisă, dar mai ales partenerul fidel de joacă al copiilor sau confidentul celor nefericiţi.

Romanul lui Vicky Myron nu ratează nimic din profilul pisoiului de bibliotecă care ar putea îndeplini cu succes toate aceste roluri; astfel că un alt Dewey ar trebui să aibă din start o poveste frumoasă în spate, o iubire declarată pentru oameni, să fie vesel în compania necunoscuţilor care intră în bibliotecă şi mai ales să fie un pisoi veritabil; somnul în cutiile cu cărţi, pe copiatoare sau maşina de scris, întâmpinarea directoarei bibliotecii dimineaţa, furtul elasticelor de cauciuc, nazurile la mâncare dar şi îmbolnăvirea treptată şi pierderea viociunii sunt toate flashuri şi elemente deja ştiute ale oricărui stăpân de animale.

În cel de-al doilea plan al romanului, al vieţii de familie şi mai apoi al societăţii americane în general, povestea simplă a unei biblioteci este înlocuită de imaginea deloc optimistă a unei situaţii economice precare, a unei crize agricole a anilor 80, a dispariţiei orăşelelor mici transformate în teren arabil, a unei vieţi de familie cu resurse minime de subzitenţă până la eşecul în relaţiile sociale şi căsătorie. Imaginea femeii care se preschimbă din femeia de casă în femeia de carieră, în susţinătoarea familiei nu doar moral ci şi financiar este redată personal de Vicki Myron şi emoţionează în aceeaşi măsură, dar în alte coordonate raportate la istoria motanului Dewey.

Dacă Dewey Citeştemaimulte Cărţi moare după 19 ani de viaţă liniştită printre rafturile bibliotecii din Spencer, povestea sa este continuată chiar de autoare în alt roman dedicat pisoiului, Deweyʼs Nine Lives, precum şi într-o viitoare ecranizare a romanului de faţă, cu Meryl Streep în interpretarea lui Vicki Myron.

Back to top