Joyce Carol Oates – una dintre cele mai aclamate și traduse scriitoare americane ale momentului, dar și cu o prestigioasă recunoaștere academică – este de ani buni una dintre candidatele cu șanse reale la Nobelul pentru Literatura. Haruki Murakami, Thomas Pynchon, Philip Roth, Cormac McCarthy, Tomas Transtromer sau Amos Oz sunt câțiva dintre scriitorii care apare drept favoriți pentru Nobel 2011.
Violul. O poveste de dragoste este prima traducere din opera lui Joyce Carol Oates pe care Polirom le-o propune cititorilor români. Acesteia îi vor urma alte trei romane: A Fair Maiden, Black Water și A Garden of Earthly Delights.
„Romanul acesta este, mai presus de orice, un atac la adresa misoginiei. E scris cu o furie stăpânită, pentru toate femeile care au fost violate sau trăiesc cu frica violului și pentru toate femeile care și-au văzut atacatorii puși în libertate.” – The Guardian
Titlul provocator și contradictoriu anunță un roman problematic. Cum poți să scrii despre experiența violului și, totodată, despre dragoste? Într-un ritm alert și captivant, punctat de strigăte de singurătate și șoapte de groază, Joyce Carol Oates istorisește experiența Teenei Maguire, a lui Bethie, a agresorilor lor, dar și a unui protector neașteptat, foarte dornic să facă dreptate cu propriile mâini.
„Joyce Carol Oates își ține cititorul în gardă; nu-i lasă acestuia nici un colțisor prin care să întrevadă ce va urma în paginile următoare, așa încât cartea se citește dintr-o suflare.” – Atlantic Books
„Romanul lui Joyce Carol Oates pare un haiku brutal, construit din frânturi de imagini ce surprind perfect o crimă teribilă.” – Cleveland Plain Dealer
Joyce Carol Oates s-a născut în Lockport, statul New York, în 1938 și a început să scrie la 14 ani, devenind faimoasă pentru talentul ei prolific și versatil, abordând genuri foarte diferite – romane, povestiri, eseistică, dramaturgie, memorii și poezie –, precum și pentru stilul dens și eliptic al scrierilor sale, ce explorează adesea aspectele cele mai întunecate ale condiției umane. I s-au decernat numeroase premii, printre care se numără National Book Award, pentru romanul Them, precum și PEN/Malamud Award, pentru volumele sale de povestiri. Din 1978 este membră a Academiei Americane.
Alti laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură publicați în colecția Biblioteca Polirom: Orhan Pamuk, Doris Lessing, Elfriede Jelinek, Gunter Grass, Seamus Heaney, Naghib Mahfuz, J. M. G. Le Clezio, Jose Saramago, Ernest Hemingway, William Faulkner, Camilo Jose Cela, Saul Bellow, Elias Canetti, Heinrich Boll, John Steinbeck, Boris Pasternak, V. S. Naipaul, Francois Mauriac, Rabindranath Tagore.